Opasni sastojci u kozmetičkim proizvodima: Pazite šta kupujete!

by | 10 septembra, 2023
Opasni sastojci u kozmetičkim proizvodima: Pazite šta kupujete; devojka s kremom za lice

Koji su to opasni sastojci u kozmetičkim proizvodima? Ako ste mislili da je svejedno šta stavljate na kožu i da je sve što se može naći na policama parfimerija potpuno bezbedno, prevarili ste se.

Sastav kozmetike koju koristite nije ništa manje važan od sastava prehrambenih proizvoda koje jedete. Zato pažljivo čitajte deklaracije na kozmetičkim proizvodima. Mnogi kozmetički proizvodi sadrže sastojke koje treba izbegavati.

Koji su to opasni sastojci u kozmetičkim proizvodima

Benzen

Benzen je hemijsko jedinjenje bez boje, ali sa specifičnim slatkastim mirisom, ima široku primenu u kozmetičkoj industriji. Visoke koncentracije ove supstance u ljudskom telu izazivaju pospanost, glavobolju, drhtavicu i mnoge druge tegobe. U kozmetici se koristi kao nekvalitetan hidratant kože i može se naći u jeftinim kremama za lice ili kapke. Dodaje se kozmetici u malim količinama, ali i sa tako malom koncentracijom isušuje kožu i izaziva alergije.

Parabeni (Methylparaben, Propylparaben, Ethylparaben, Butylparaben)

Danas je teško naći bar par kozmetičkih proizvoda bez parabena. Oni pružaju dug vek trajanja kozmetičkih proizvoda zbog svog antibakterijskog dejstva. Parabeni se najčešće mogu naći u dekorativnoj kozmetici (maskare, puderi, sjajevi za usne, rumenila), dezodoransima, šamponima i gelovima za tuširanje, tečnim sapunima, vlažnim maramicama.

Ova hemijska jedinjenja su brzo stekla popularnost zbog svoje niske cene i dokazane efikasnosti u malim količinama. Bez obzira na to koliko su dobri parabeni u proizvodnji kozmetičkih proizvoda, efekat na ljudsko telo nije tako pozitivan. Još uvek se vodi debata o tome koliko su ove supstance opasne.

U jednom od medicinskih eksperimenata, prilikom ispitivanja raka dojke kod žena, pronađen je povećan sadržaj ovih komponenti u zahvaćenim tkivima. Naučnici su ovo povezali sa rasprostranjenošću dezodoransa koji sadrže ove komponente. Međutim, neki dermatolozi dokazuju suprotno: parabeni su sigurni, a jedino što mogu izazvati jeste iritacija kože. Za svaki slučaj, treba smanjiti izloženost parabenima na minimum.

Ftalati (Phthalates)

Supstanca je tečna i dodaje se lakovima za nokte, kao i mnogim tečnim proizvodima za negu kože. Hemikalije se aromatizuju i ulaze u ljudsko telo kroz respiratorni trakt. Reproduktivni sistem je prvi na udaru ftalata, pa je prvi znak intoksikacije hormonski disbalans. Međutim, toksična jedinjenja su opasna ne toliko za žene koliko za muškarce. Isparenja ftalata su posebno opasne za decu: ometaju proces puberteta kod dečaka, a kod devojčica, naprotiv, ubrzavaju razvoj reproduktivnog sistema. A to dovodi do različitih endokrinoloških poremećaja.

Da li previše kozmetike šteti koži

 

PeopleImages/gettyimages.co.uk