Šta je u stvari micelarna voda?

by | 21 januara, 2023
šta je micelarna voda

Danas je micelarna voda u kupatilu skoro svake žene. Međutim, uprkos njegonoj popularnosti, nismo baš svi sigurni kako ona zaista funkcioniše i zašto je tako efikasna

Šta je micelarna voda?

Micelarna voda je nežno sredstvo za čišćenje koje rastvara šminku i nečistoće na koži dok održava ravnotežu hidrolipidnog omotača. Pritom, ne zahteva ispiranje. Dobra je jer ne isušuje kožu, što je čini pogodnom za bilo koju vrstu kože, kao i za skidanje šminke sa očiju. Micelarna voda ne sadrži alkohol, sapun i uglavnom ne sadrži parabene, silikone i mirise.

Ali, zato proizvođači često dodaju pomoćne komponente. Na primer, cvetni ekstrakti ili razni minerali koji pojačavaju svojstva micelarne vode.

Kako funkcioniše micelarna voda?

Aktivna komponenta micelarne vode – micele – su mikroskopska jedinjenja koja formiraju površinski aktivne supstance (surfaktante) u određenoj koncentraciji u vodi.

Micele imaju nekoliko zanimljivih svojstava, a najznačajnija su: deaktivacija štetnih hemikalija i „vezivanje“ i uklanjanje najsitnijih čestica masti.

Stvar je u tome što micele deluju kao magnet, privlačeći čestice šminke i masti, koje se onda lako uklanjaju pamučnom podlogom. U isto vreme, lipidne strukture kože nisu uništene, pa stoga, nakon upotrebe micelarne vode, koža ne postaje suva.

Važno je napomenuti da micelarna voda deluje na složen način, rešavajući nekoliko problema odjednom:

čišćenje lica, uključujući nežnu kožu oko očiju;
uklanjanje šminke;
toniranje kože.

Istovremeno,  micelarna voda je pogodna za svakodnevno čišćenje i toniranje kože lica, međutim, za dubinsko čišćenje ili uklanjanje, na primer, vodootporne šminke, bolje je koristiti druge specijalizovane proizvode.

Micelarni šampon: Kome je on potreban i zašto? – Lepota i zdravlje

Ako koristite micelarnu vodu za čišćenje lica, onda će vam se svideti micelarni šampon – uveravaju vas proizvođači. Da li je to zaista tako?

 

 

ProstockStudio/GettyImagesPlus