Nova pravila MEJKAPA

by | 24 jula, 2009


Konvencionalna pravila nalažu da redovno farbate izrastak kose, lakirate nokte, pokrivate pegice i mitesere po svaku cenu. Ipak, zbog čega je tako važno biti konvencionalan?
Aktuelni trendovi šminkanja diktiraju što opušteniji stav i izgled, a budući da su pravila jednostavnija nego ikad ranije, biće vam mnogo udobnije u sopstvenoj koži. Ne robujte nikome i ničemu, i uživajte u svom telu. Budite prirodni i opušteni, ne strahujte da ćete pogrešiti i – izgledaćete bolje nego ikada.
Odložite odlazak kod frizera, ili kozmetičarke, na neko vreme – pročitajte savete koje vam nudi L&Z. Nećete pogrešiti!


lepota i zdravlje pravila make up


1. PRAVILO Istaknite pegice

Osnovna svrha mejkapa jeste da istakne vašu lepotu, a ne da je kamuflira. Pegice su neodoljivo seksi i treba s ponosom da ih pokazujete celom svetu! Dakle, izbegavajte mat podloge za šminku i koristite one koje kreiraju efekat vlažnosti i sjaja (pokrivaju onoliko koliko treba, ali koža zadržava prirodnu transparentnost i svežinu). Najbolja opcija: tonirana hidratantna krema koja daje svežinu, uz malo boje, ali bez veštačkog, “našminkanog” izgleda.


2. PRAVILO Stavljajte senku koja se slaže sa bojom vaših očiju

Mejkap eksperti kažu da treba da koristite komplementarne umesto “takmičarskih” boja i svi će vas zasipati komplimentima. Senka u boji vaših očiju samo skreće pažnju sa njihove prirodne lepote. Smeđooke žene treba da izbegavaju zemljane tonove i da koriste purpurne, tamnoplave i zelene nijanse. Imate zelene oči? Tople boje, poput zlatne i smeđe, istaknuće vaše oči. A ako imate svetloplave oči, koristite senke hladnih boja, kao što su boja breskve, ružičasta, svetloljubičasta, kao i sedef siva i srebrna.


3. PRAVILO Čupkajte dlačice iznad obrva!

Sasvim je OK da isčupate “zalutale” dlačice iz ove, nekada tabu, oblasti, a koje nisu deo linije obrva. Štaviše, na ovaj način ćete preciznije oblikovati luk obrva, što će licu dati uredniji i izražajniji izgled. Ipak, vodite računa da ne preterate. Uklanjanje samo jedne dlačice sa pogrešnog mesta može da napravi “rupu” i naruši kompletan izgled obrva. Osim toga, punije obrve deluju mnogo prirodnije – i modernije – od veoma istanjenih.


4 . PRAVILO Lak na rukama i nogama ne mora da se slaže
Savršena podudarnost boje laka za nokte na nogama i rukama definitivno je stvar prošlosti! Od sada pa nadalje (mislimo na doček Nove godine, a naročito na naredno leto) moći ćete da kombinujete i lakove različitih tekstura.
Probajte nešto potpuno drugačije od onoga na šta ste navikli – kremaste lakove za manikir i sedef lakove za pedikir. Izaberite lakove u istoj boji, ali nokte na nogama nalakirajte dve do tri nijanse tamnijom bojom. Uostalom, eksperimentišite koliko vam drago. Sve je dozvoljeno!


5. PRAVILO Konjski rep nije samo za trening
Želite jednostavnu, a ipak prefinjenu frizuru? Konjski rep je idealno rešenje, kako za posao, tako i za večernje prilike jer zateže lice, podmlađuje i daje svež, odmoran izgled. Ipak, moramo da naglasimo da postoji velika razlika između “vežbačkog” konjskog repa i onog za “crveni tepih”. U pitanju je lociranje. Visoko vezan konjski rep drži kosu daleko od očiju i praktično je rešenje dok trčite, bavite se akvabikom ili pilatesom, ali može da deluje previše neobavezno za formalne događaje. Ako imate ravnu kosu, povucite je unazad i pričvrstite neposredno iznad potiljačne kosti (ona mala izbočina koju osećate u zadnjem, centralnom delu glave). Da bi kosa bila uredno začešljana, upotrebite “leave in” regenerator i sušite je difuzerom, i to skoro hladnim vazduhom. Žene kovrdžave kose treba da skupe konjski rep mnogo niže, u donjem delu vrata, ili asimetrično iza uha, te da puste kosu slobodno da pada na leđa. Ipak, bez obzira na kvalitet kose, mnogo je važnije da budete pažljivi pri izboru onoga čime ćete pričvrstiti kosu. Gumice presvučene tekstilom su demode i previše su neobavezne, te je bolje da koristite čistu, jednobojnu gumicu ili svilenu (satensku) traku koja se neće videti bez obzira na boju vaše kose.


6. PRAVILO Pokažite izrastak!

 

lepota i zdravlje pravila make up sminkanje

Zaista nema potrebe da odjurite u frizerski salon zbog farbanja istog trenutka kada primetite da je koren postao tamniji. Određene boje kose, poput plave i smeđe, deluju mnogo prirodnije kada je izrastak oko 2,5 centimetra. Izrastak kreira suptilno senčenje i pramenove. No, mnogo je važnije da su boja kose pri korenu i ostatka kompatibilne, jer ne valja ništa što je previše drastično (na primer, crni izrastak i plava kosa izbeljivana blanšom).


7. PRAVILO Budite ono što jeste!
Obožavate bledo pastelne lakove iako najnoviji trendovi ukazuju da su nijanse zrele višnje apsolutni “must-have”? Uvek uradite ono što vi želite. Ne postoji bolji ekspert, niti savetnik, za ono što će vam omogućiti da budete najsrećniji u svojoj koži, od vas samih. Koristite ono što diktiraju i savetuju stručnjaci kao smernice, ali na kraju, uvek slušajte svoj unutrašnji glas lepote.Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock

Tagovi: