Omega masne kiseline i nega kože: Kompletan vodič!

by | septembar 21, 2022
Omega masne kiseline i nega kože

U kakvoj su vezi omega masne kiseline i nega kože, pokušavamo da vam otkrijemo, do detalja, u nastavku!

Ako ste nešto poput nas, kada čujete „omega masne kiseline“ verovatno odmah pomislite na dodatak ribljeg ulja, a ne nužno proizvod za negu kože. Ali omega masne kiseline su jedan od onih jedinstvenih sastojaka koji se nalaze na granici između sveta zdravlja i lepote, sa prednostima za kožu do kojih se može doći i oralnim unošenjem i lokalnim primenom.

Omega masne kiseline i nega kože

Šta su omega masne kiseline?

Rizikujući da dobijete ceo čas hemije, važno je da prvo počnete sa malo naučnih informacija. Omega masne kiseline su nezasićene masne kiseline koje sadrže jednu ili više dvostrukih veza između atoma ugljenika. Ako imaju jednu dvostruku vezu, zovu se mononezasićene masne kiseline, ili MUFA. Ako imaju više od jedne dvostruke veze, zovu se polinezasićene masne kiseline ili PUFA.

Postoje tri glavna tipa:

Omega-3 masne kiseline: Najčešće u ovoj kategoriji su alfa-linolenska kiselina (ALA), eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). Sve su to važne komponente membrana koje okružuju svaku ćeliju u našem telu i imaju niz dobro poznatih zdravstvenih prednosti, uključujući upravljanje holesterolom, smanjenje upale, pa čak i razvoj i funkcionisanje mozga.

Omega 6 masne kiseline: Linolna kiselina, koja se nalazi u biljnim uljima, jedna je od najčešćih omega-6 masnih kiselina.

Omega 9 masne kiseline: Oleinska kiselina je najčešća omega-9 masna kiselina.

Kako se razlikuju masne kiseline?

Omega-3 i -6 masne kiseline su polinezasićene, dok su omega-9 mononezasićene, ali najveća razlika je u tome što su omega-3 i -6 esencijalne masne kiseline, što znači da ih telo ne može proizvesti. Dok se sve gore pomenute nijanse više primenjuju kada su u pitanju sveukupne zdravstvene beneficije i oralno uzimanje omega masnih kiselina, sva tri tipa imaju tendenciju da imaju veoma slične prednosti za kožu i postaje teško razjasniti razlike među njima. Međutim, omega-3 i omega-6 su najviše proučavane u pogledu koristi za negu kože, iako većina podataka dolazi iz nekliničkih okruženja.

Prednosti omega masnih kiselina za kožu

Možemo da naučimo mnogo o tome šta ove esencijalne masne kiseline rade za nas kada pogledamo ljude koji imaju nedostatak esencijalnih masnih kiselina, ili EFAD, koji značajno utiče na funkciju kože. Naime, pacijenti sa EFAD-om doživljavaju i povećan transepidermalni gubitak vode i loš integritet kožne barijere, ali lokalna primena ulja (sa ovim masnim kiselinama) pomaže u poboljšanju i hidratacije i funkcije barijere.

Drugim rečima, masne kiseline pomažu u održavanju spoljašnjeg sloja naše kože jakim i zdravim, a zatim sprečavaju nedostatak vlage, a istovremeno pomažu da se površina kože zagladi.

Pitali ste nutricionistkinju: Šta treba da znamo o omega 3 i omega 6 masnim kiselinama u ishrani?

Dok neke kompanije počinju da dodaju omega masne kiseline u svoje formulacije, u većini slučajeva, lokalne masne kiseline se isporučuju putem drugih sastojaka, najčešće biljnih ulja. Iako nisu sva ulja jednaka, neka od onih koja su bogata omega masnim kiselinama takođe imaju tendenciju da budu komedogena ili da začepljuju pore, tako da oni sa kožom sklonom aknama treba da budu oprezni kada je u pitanju lokalna primena. (Na primer, maslinovo ulje je bogato oleinskom kiselinom, omega-9 masnom kiselinom, ali je komedogeno.) Neke osobe takođe mogu imati alergijsku reakciju na neka od ovih ulja (kao što je ulje šipka koje sadrži omega -3 i omega-6).

Omega masne kiseline i nega kože- šta koristiti?

Možete ili potražiti proizvod koji direktno uključuje masne kiseline, ili potražiti proizvode koji sadrže biljna ulja bogata omega masnim kiselinama. Neki od najčešćih su: šafranik (omega-6), suncokret (omega-6 i -9), šipak (omega-6 i -3) i ulje semena crne ribizle (omega-6). Ova ulja možete koristiti umesto hidratantne kreme, ili, za dodatnu vlagu. Nekoliko kompanija počinje da dodaje omega masne kiseline direktno u svoje serume i hidratantne kreme. Dodavanje ceramida dodatno povećava efekte jačanja barijere kože.

 

Lepota i zdravljeProstock-Studio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images