Prednosti gua ša masaža lica: 6 benefita koje sigurno niste znali

by | septembar 4, 2022
Prednosti gua ša masaža lica

Otkrivamo sve prednosti gua ša masaža lica koje su veoma popularne u poslednje vreme. 

Jeftiniji način nege lica kod kuće, ublažava otok, grčeve, poboljšava tonus kože… Zvuči veoma ohrabrujuće, zar ne? Ovo je opis sve popularnije kineske tehnike limfne drenažne masaže, prvobitno korišćene za leđa i celo telo. Sada se gua ša kamen i odgovarajući valjci za masažu prodaju u bilo kojoj prodavnici kozmetike, a namenjeni su za negu lica. Međutim, poslednjih decenija, iskustvo nas je naučilo da budemo skeptični prema različitim istočnjačkim praksama koje se predstavljaju kao lek. Stoga ćemo danas detaljnije ispitati ovo pitanje.

Na kineskom, reč „gua“ znači jednosmerno kretanje, a „ša“ znači lošu energiju. Pretpostavlja se da ova alatka treba da ukloni negativnu energiju. Najčešće, javlja se u obliku glatke ploče od kvarca ili žada, a isto tako, može da se koristi i valjak od istog materijala.

Postupak se izvodi „struganjem“ odnosno prevlačenjem kamena po masažnim linijama lica. Zbog pritiska koji se vrši tokom masaže, poboljšava se protok krvi, a samim tim i tonus kože te se smanjuje vidljivost  bora. Crvene mrlje nakon masaže su normalne.

Pojavljuju se zbog mikroskopskih krvarenja koje su korisne za telo. Za razliku od drugih gedžeta za lepotu koji su složeniji u tehnologiji, uz gua ša možete lako naučiti da se kontrolišete – glavna stvar je da se krećete odozdo prema gore, od centra ka periferiji. I ne zaboravite da se na lice pre masaže nanosi hidratantna krema ili ulje, te da se nikako ne sme masirati na suvoj koži. Bolje je izabrati masne teksture po kojima kamen klizi meko i nežno.

Prednosti gua ša masaža lica

Oslobobađa jutarnju nadutost lica

I generalno nadutost. Gua ša savršeno ubrzava limfu, koja u tom procesu, takoreći, „teče“ u područje koje se nalazi u sredini svake ključne kosti, oslobađajući lice od viška tečnosti. Zapravo, ovo je glavni zadatak masaže – ukloniti otok na licu i stimulisati kretanje limfe. Za zdravu kožu i za pravilno funkcionisanje imunog sistema, limfa mora slobodno da cirkuliše po celom telu. Samo zahvaljujući limfnoj drenažnoj masaži, njeno kretanje je optimizovano, a otok nestaje.

Zasićenost ćelija kiseonikom

U principu, svaka masaža kože dovodi do povećanja kontakta ćelija sa vazduhom, ali u ovom slučaju, usled istovremenog uklanjanja vlage, efekat se dodatno pojačava.

Uklanjanje toksina i viška tečnosti

Pokreti tokom masaže stimulišu protok krvi, a kao rezultat toga, sve stagnacije se rešavaju i ubrzava se proces uklanjanja toksina i drugog „smeća“ iz tela.

Prednosti gua ša masaža lica- bolja cirkulacija krvi i limfni tok

Drugi zadatak masaže je poboljšanje metabolizma u ćelijama kože i poboljšanje tena ne samo zbog mehaničkog dejstva, već i zbog aktivacije metabolizma. I gua ša radi odličan posao sa njim, a elastičnost kože se takođe povećava.

Poboljšanje konture

Gua ša pomaže da se poboljšaju konture lica: jagodice postaju jasnije vidljive, uklanja se podvaljak… Generalno, ovo je logična posledica uklanjanja tečnosti. Oštra brada i donja vilica uvek izgledaju mlađe, te osvežavaju izgled.

Prednosti gua ša masaža lica- Zategnutija koža

Kada je koža opuštenija, lice deluje umorno. Masaža, zbog aktivacije funkcija epidermisa, pomoći će da se bolje nosite sa ovim problemom.

Kako održavati gua ša alatku za negu lica: Trikovi i saveti

Lepota i zdravljeAleksandra Shamonina/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi: