Probudite se lepši & odmorniji

by | 22 maja, 2009

 

Možda ste mislili da tokom sna ne možete ništa učiniti za svoju lepotu, ali tih osam sati mirovanja i opuštanja i te kako su važan deo nege – pod uslovom da se za njih pripremite

Nedostatak kvalitetnog sna utiče na mnogo toga – na raspoloženje, telesnu težinu, imunitet i, naravno, izgled. A sve žene su jednom mesečno “osuđene” na dve-tri noći lošeg sna zbog fluktuacije hormona. Šta je dobra vest kada je reč o spavanju? Kvalitet se računa podjednako kao kvantitet. Primenite nekoliko trikova koji će vam omogućiti da se probudite sveži i – lepi.

 

Lepota i Zdravlje - duh i telo -probudite se lepsi i odmorniji

 

SPREČITE POJAVU “IZGUŽVANOG LICA”

Da li vam se dešava da se probudite sa “izgužvanim” licem? Pojavu bora koje nastaju kad se lice “nezgodno namesti” možete sprečiti satenskim jastučnicama, ali i ako se pre spavanja bogato namažete anti-ageing kremom. Tokom noći, cirkadijanski ritam tela (biološki ritam od 24 sata), pokreće proces regeneracije kože, i to u rasponu od jedan do tri sata nakon ponoći. Koža se tokom noći zagreva i postaje “žedna” – pore se otvaraju i olakšava se prodor većih molekula, poput peptida i vitamina C, supstanci koje sadrže preparati za noćnu negu.

 

ČISTA SAVEST I KOŽA

Jastuk natopljen znojem i masnoćom može da uzrokuje pojavu akni. Da biste zaštitili ten, pre spavanja obavezno uklonite mejkap i temeljno očistite kožu lica, menjajte jastučnice svake nedelje i povremeno je poprskajte antibakterijskim losionom za lice. Jastuci od sunđera i lateksa ne upijaju znoj tako da praktično spavate u “leglu” nečistoće i bakterija! Zato, ako ste skloni pojavi akni, izbegavajte upotrebu jastuka od ovih materijala.

 

ODMORNE OČI, ZDRAVA KOSA

Prisustvo grinja u jastuku, kao i donji jastuk (ukoliko volite podignuto uzglavlje) mogu da uzrokuju crvenilo očiju i “teške kapke”. Da biste to sprečili, nakon nanošenja noćne kreme, stavite kozmetičku masku za oči u čijem sastavu su materije koje smiruju kožu (na primer, sa ekstraktom zelenog čaja). Zamršenost i lomljenje kose izbeći ćete ako budete spavali na satenskim jastučnicama. Regenerator koji se ne ispira takođe može da bude dobra zaštita, ali izbegavajte da ga upotrebljavate preko noći – previše vlage u dugom periodu može da oslabi vlasi. U potpazušju i u koži glave nalazi se mnogo znojnih i lojnih žlezda, čija se funkcija pojačava kad smo pod stresom. To je i razlog zbog kojeg osobe koje pate od nedostatka sna, imaju masnu kosu i bore se sa neugodnim zadahom tela. Dakle, kad god je to moguće, idite rano na spavanje.

 

 

Tagovi: