Evo kako da znate da li je kremi za sunčanje istekao rok!

by | jul 20, 2023
Rok trajanja kreme za sunčanje

Postoji li rok trajanja kreme za sunčanje i kako da znamo da li možemo da koristimo prošlogodišnju kremu? Evo šta na to kažu dermatolozi!

Kada je u pitanju kupovina kreme za sunčanje, treba mnogo toga da znate. Za početak, da li treba da koristite fizičke ili hemijske formule? SPF 30 ili 50? A šta znači „širok spektar„? Ali nakon što ste obavili istraživanje, pronašli željene sastojke i odredili koji brend, sastav i SPF nivo kreme za sunčanje vam savršeno odgovara, sve što je preostalo jeste da je nanesete (i ponovo nanosite na svaka dva sata) i odete na plažu, zar ne? Zapravo ne. Iako postoji niz grešaka u nanošenju kreme za sunčanje, jedna od njih je neznanje da li krema za sunčanje ističe i kada.

Koliki je rok trajanja kreme za sunčanje?

Ako ste skoro do kraja leta potrošili kremu za sunčanje i držite je u torbi za plažu za sledeći put kada se vreme zagreje, verovatno ste krivi za ozbiljan greh zaštite od sunca. Prema doktorima, ova praksa je uporediva sa konzumiranjem užine od prošlog leta.

Kao i hrana, krema za sunčanje može da se pokvari, što dovodi do vodenaste konzistencije. A kako se sastojci kvare, svojstva zaštite od sunca takođe postaju manje efikasna, ugrožavajući integritet proizvoda i ostavljajući vas u opasnosti od ozbiljnih oštećenja od sunca.

Kreme za sunčanje su dizajnirane da ostanu u svojoj prvobitnoj snazi tri godine, ali to takođe zavisi od pravilnog skladištenja. Toplota i vlaga takođe ubrzavaju razgradnju kreme za sunčanje, pa je obavezno držite na hladnijim ili sobnim temperaturama (tako da skladištenje u vašem automobilu nije idealno).

Sve dok su kreme za sunčanje pravilno uskladištene, tehnički možete da ih koristite od sezone do sezone—ali bez obzira na to, bolje biti siguran nego žaliti. Preporučuje se kupovina nove kreme za sunčanje svake sezone jer ne želite da rizikujete kada su u pitanju sunce i vaša koža.

Kako znati da li je krema za sunčanje od prošle godine istekla?

Proverite datum isteka! Zvuči očigledno, ali datum isteka je jednostavan način da proverite koliko je stara vaša krema za sunčanje. SPF krema se smatra lekom bez recepta i procenjuje FDA je procenjuje za stabilnost, dajući mu rok trajanja. Dakle, većina krema ima ovaj pečat na boci ili kutiji. Ako ga nema ili se obrisao, primenjuje se pravilo tri godine. Samo imajte na umu da su to tri godine prošle proizvodnje, ne nužno datum kupovine. Treba napomenuti da datum isteka takođe pretpostavlja da ste pratili uputstva za skladištenje, što znači da datum isteka nije tačan ako ste čuvali kremu za sunčanje u garaži ili u prostoru koji nije regulisan temperaturom.

Proverite vodenu konzistenciju. Čak i ako niste stručnjak za zaštitu od sunca, postoje jednostavni načini da saznate da li vam je krema za sunčanje istekla. Vodenasta konzistencija je često prvi znak da se krema za sunčanje pokvarila.

Proverite miris. Vaše čulo dodira, mirisa i vida trebalo bi da vas upozori na to da li je dobra ideja da nastavite da koristite kremu za sunčanje. Samo imajte na umu da ono što vam može mirisati ili se osećati u redu za upotrebu možda nije isti standard koji bi dermatolog smatrao bezbednim.

Ako ne možete da pročitate datum isteka, niste sigurni da li je krema za sunčanje čuvana u prostoru sa regulisanom temperaturom ili ne možete sa sigurnošću da kažete da li je krema za sunčanje istekla na osnovu mirisa i konzistencije, bacite kremu za sunčanje i kupiti novu bocu. Zaštita vaše kože je vrednija.

Istekao rok trajanja kreme za sunčanje- koliko je bezbedno koristiti je?

Ako je kremi za sunčanje istekao rok trajanja, ne samo da se neće osećati ili mirisati na isti način, već može biti ugrožen i integritet njenih svojstava za zaštitu od sunca, što može biti potpuno opasno.

Ako se to dogodi, sama krema za sunčanje postaje manje efikasna, što znači značajno povećanje potencijala za opekotine od sunca, oštećenja od sunca/smeđih mrlja i rizik od razvoja raka kože. Iako losion sa istekom roka trajanja možda nije potpuno neefikasan, velika je verovatnoća da vam neće pružiti potrebnu zaštitu ako je počeo da se kvari.

Krema za sunčanje: Zlatna pravila za zdravu kožu!

Previše dobro poznajemo opasnosti od sunca na nezaštićenoj koži, tako da ako radite pravu stvar nanošenjem zaštite od sunca, jednako je važno da budete sigurni da će proizvod učiniti upravo to – zaštititi vas. Kada ste u nedoumici, bacite kremu. Baš kao što biste uradili sa bilo kojim drugim lekovima koji se izdaju bez  ili na recept, ili čak sa kvarljivim namirnicama.

lepotaizdravlje.rsRidofranz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images;