Serumi – čarobni eliksiri mladosti

by | 9 jula, 2009

Upakovani u male bočice, sa pipetom za precizno određivanje doze, kozmetički serumi deluju kao nekakav čarobni eliksir mladosti, vešto spravljen prema tajnoj formuli u nekoj laboratoriji.
Ipak, većina žena i dalje nije sigurna u to šta su to serumi. Da li se oni nanose ispod kreme za lice ili umesto nje? Da li su oni rešenje za sve probleme sa kožom ili običan trik kojim nas kozmetička industrija tera da produžimo i zakomplikujemo režim nege? I, ako pomešamo dva različita seruma, da li ćemo izazvati eksplozivnu hemijsku reakciju na licu?  Budući da se na tržištu pojavljuje sve veći broj njih, vreme je za kratku lekciju u vezi sa tim.

 

lepota i zdravlje serumi


Definicija seruma

To su lagane tečnosti na bazi vode, koje “isporučuju” velike doze korisnih sastojaka u kožu. Ti sastojci jesu iste one aktivne materije koje se nalaze i u mnogim kremama za lice, razlika je samo u sastavu – serumi ne sadrže nikakve hidratantne komponente, koje bi narušile dejstvo koncentrovanih aktivnih sastojaka nakon njihovog prodiranja u kožu. Dermatolozi tvrde da su serumi delotvorniji u rešavanju određenih problema, prvenstveno u slučaju bora. I ne samo da antiejdž serumi sadrže visokokoncentrovane “omekšivače” kože, kao što su peptidi i retinol, već i određene materije, poput antioksidanata, koje su aktivnije u formi tečnosti. Takođe, serumi sadrže i više vode nego hidratantni preparati i mogu u koži da oslobode ili rastvore veće količine određenih sastojaka, uključujući vitamin C, ekstrakt zelenog čaja i hijaluronsku kiselinu. A pošto serum može da sadrži i do 10% vitamina C, dok ga krema za lice sadrži samo 1%, relativno visoka cena seruma apsolutno je opravdana.

Brzo delovanje

Kozmetičke formule za smirivanje kože takođe su najbolje u formi seruma, jer su idealne za brzo rešavanje problema. Materije umirujućeg dejstva, kao što su ekstrakt slatkog korena, kamilice i nevena, apsolutno su bezbedne i korisne u koncentrovanoj formi a, što je najvažnije, poboljšanja na koži odmah su primetna. Nažalost, to instant dejstvo sastojka, koji eliminiše crvenilo sa lica, traje samo nekoliko sati. S druge strane, kad je u pitanju primena preparata za uklanjanje akni i izbeljivanje kože (oba tretmana su dugotrajna), važi upravo suprotan princip delovanja. Primena jačih koncentracija aktivnih sastojaka za tretiranje akni nije uvek najbolja opcija, jer može da uzrokuje iritaciju kože. Što se tiče najefikasnije materije za izbeljivanje kože – hidrokinona, ona se već nalazi u kremama u najvećoj koncentraciji (2%) bezbednoj za kožu.

Način upotrebe

Kad izaberete odgovarajući serum na osnovu tipa vaše kože i problema koji želite da rešite, upotreba je sasvim jednostavna – dovoljno je da istisnete nekoliko kapi i da ih utrljate u kožu. Ali, pri tom morate da se pridržavate određenih pravila. Serum se uvek nanosi na čistu kožu, a nikako preko sloja kreme za lice, čime bi se narušio prodor aktivnih sastojaka. A pošto većina seruma ne sadrži hidratantne komponente, sačekajte pet minuta po nanošenju seruma, a onda utrljajte hidratantnu kremu za lice. Treba da znate i to da, ukoliko hidratantna krema ili sredstvo za čišćenje kože sadrže iste aktivne supstance kao i serum, onda postoji rizik od iritacije kože. U tom slučaju, počnite da koristite što jednostavniju kremu, koja sadrži samo minimum potrebnih sastojaka. Generalno, dovoljno je da serum nanosite jednom dnevno. Oni sa antiejdž efektom dele se na dve kategorije: serume sa visokim sadržajem antioksidanata najbolje je koristiti ujutro, da bi se sprečilo oštećenje od sunca, dok je serume za uklanjanje bora najbolje koristiti uveče, pre spavanja.

 

lepota i zdravlje serumilepota i zdravlje serumilepota i ydravlje serumilepota i zdravlje serumi


Serum sa kamilicom, Auriege

Sastav oligoelementi, esencijalno ulje kamilice

Kako deluje Stimuliše odbrambene funkcije ćelija, olakšava i ubrzava prodiranje aktivnih supstanci u kožu, umiruje nadraženost i crvenilo

 


Longue Vie, Guinot

Sastav ćelijski kompleks od 56 aktivnih supstanci, DNK, biljna placenta

Kako deluje Snabdeva kožu neophodnim ćelijskim sastojcima, regeneriše je i stimuliše njene vitalne funkcije

 

Hydro-Lifting serum, Esensa Mediteranea

Sastav alge, hijaluronska kiselina, kompleks ceramida, aloja vera

Kako deluje Dubinski vlaži, zateže i regeneriše kožu


DNA Marine Concentrate, Collin

Sastav DNK morskog porekla, izolovan iz kože lososa

Kako deluje Stimuliše
vitalne funkcije ćelija i regeneraciju, snažno hidrira i blokira
dejstvo slobodnih radikala, usporava proces starenja, skuplja pore

 

Tekst: Nataša Ćovin

 

 

Tagovi: