Termalna voda: Da li je zaista neophodna u rutini nege kože lica?

by | novembar 14, 2022
termalna voda

Termalna voda termin je koji je sve popularniji u svetu rutine nege kože, a da li je zaista tako čudesna, otkrivamo vam u nastavku. 

Šta je termalna voda?

Termalnim vodama se nazivaju vode sa visokim sadržajem mineralnih soli koje potiču iz prirodnih izvora. Po pravilu, takve vode su tople (iznad 40 stepeni) i smatraju se čistijim od arteških, pa čak i mineralnih, jer se njihovi izvori nalaze na znatno većoj dubini (što je dublji izvor, veća je koncentracija minerala uvodi). Termalne vode se razlikuju od mineralnih po većoj dubini prirodnih raseda i većoj mineralizaciji. Zarad poređenja, u boci lekovite stone mineralne vode ima 6-7  procenata soli, a u termalnoj vodi 15.

Razlikuju se i načini primene: mineralne vode se koriste interno (za lečenje gastroenteroloških, kardioloških i zglobnih oboljenja), a termalne vode, iako se piju u lekovite svrhe, češće se koriste spolja: zbog zasićenog sastava u stanju su da prodru u dermis, vršeći blagotvorno dejstvo na kožu.

Članak se nastavlja posle reklama

Ciklična nega lica: Dermatološki odobrena rutina koja je preko noći osvojila mreže

Nega kože lica termalnom vodom

Termalne vode su klasifikovane prema mineralizaciji: izotonične i hipertonične. Izotonične sadrže do 1 gram mineralnih soli po litru (ovo je manje nego u našoj koži). Takve vode su dobre za veoma osetljivu i oštećenu kožu (možda neće imati nikakvog efekta na normalnu kožu, ili čak početi da izvlači elemente u tragovima iz nje). Ali izotonične vode imaju mineralizaciju sličnu unutrašnjem okruženju tela, one su najsvestranije i pogodne za skoro sve. Hipertonične termalne vode po mineralima prevazilaze sastav „kože“. Oni su najaktivniji i pokazuju se skoro svima, posebno ljudima sa gustom, masnom kožom. Takve vode dobro doprinose uklanjanju nadutosti (na primer, nakon opekotina od sunca).

Termalne vode se takođe dele prema preovlađujućim solima u sastavu: najpopularnije i najraznovrsnije su bikarbonatno-natrijum i sulfatno-bikarbonatne, postoje i sorte sa visokim sadržajem selena, kalijuma ili kalcijuma. Vode bogate natrijumom, sumporom i cinkom su dobre za masnu kožu, ali mogu zategnuti tanku i osetljivu kožu. Vode na bazi silicijuma jačaju i matiraju, a upravo prisustvo ovog minerala čini termanlu vodu idealnim fiksatorom šminke. Naime, zbog vodoničnih veza, molekuli silicijuma formiraju svojevrsnu „mrežu“ na koži koja nevidljivo fiksira ton i puder.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Lepota i zdravljetriocean/iStock/Getty Images Plus via Getty Images