Ciklična nega lica: Dermatološki odobrena rutina koja je preko noći osvojila mreže

by | oktobar 18, 2022
ciklična nega lica

Ciklična nega lica je beauty trend koji je osvojio TikTok. Zašto? Zato što, navodno, svima odgovara i rešava najveće probleme kože. Pa, da proverimo…

Pronalaženje prave rutine lepote nije lak izazov. Teško je razumeti kako da u svoju uobičajenu negu uključite novi proizvod sa aktivnim sastojkom. Da bi rešila ovaj problem, dermatolog Witney Bowe smislila je novu tehniku rutine: skincyclin, odnosno: ciklična nega kože.

Šta je to ciklična nega lica?

U suštini, ova tehnika počiva na mikrodoziranju. Potrebno je da smanjite i pažljivo koristite aktivne sastojke da biste od njih izvukli maksimum i da biste izbegli iritacije. Stoga ona preporučuje da napravite 4 ciklusa u nezi kože u kojima ćete, jedan po jedan, rešavati ključne probleme.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Ciklična nega lica: korak po korak

 

1 noć – piling

Bowe preporučuje hemijski piling. Standardni pilinzi su abrazivni i mogu da dovedu do mikrotraume ili da izazovu akne. Kiseline, sa druge strane, čine kožu blistavom, ali i uklanjaju mrtve ćelije. Ovo priprema kožu za drugi ciklus.

Članak se nastavlja posle reklama

Nakon čišćenja, uradite piling, a potom nanesite tonik sa mešavinom AHA i BHA kiselina na kožu i, na kraju, hidratantnu kremu.

 

Članak se nastavlja posle reklama

2 noć – retinoidi

Mislimo da ste već čuli za retinol. To je jedan od najmoćnijih sastojaka u kozmetici jer pomaže proizvodnju kolagena, zaglađuje bore i poboljšava teksturu kože. Pored toga, retinol pokreće proces oporavka kože, pa je najbolje da ga primenite noću. Mnogi odbijaju da koriste ovaj sastojak zbog činjenice da izaziva suvoću, iritaciju ili čak retinoidni dermatitis. Sistem ciklusa minimizira rizik od takvih posledica i pomaže koži da se navikne na retinol.

Ako ste početnik, možete naneti hidratantnu kremu na osetljive delove kože. To će pomoći u stvaranju barijere, pa retinol neće izazvati iritaciju. Koristite onu količinu proizvoda koja odgovara jednok zrnu graška – ovo je dovoljno retinola za celo lice.

Članak se nastavlja posle reklama

 

3. i 4. noć – oporavak

Nakon dva dana agresivne rutine lepote, važno je da se vaša koža odmori i da izbegnete iritantne sastojke u kozmetici. Izaberite revitalizirajuću kremu koja će popraviti barijeru i nahraniti mikrobiom kože. Na primer, krema sa ceramidima je dobra ideja.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Da li se metoda skincycling može koristiti samo noću?

Metodu ciklusa najbolje je koristiti samo u večernjoj rutini lepote. Noću, tokom sna, naše telo se prirodno oporavlja, pa je verovatnoća da će retinol ili kiseline iritirati kožu veoma mala.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Za koji tip kože je tehnika pogodna?

Dermatolozi se slažu da je metoda ciklusa pogodna za ljude sa suvom ili osetljivom kožom. Ali, ova metoda može da se prilagodi i drugačijem tipu kože. Recimo oni koji imaju rozaceu mogu da zamene retinol retinalom i da dodaju treću noć oporavka. Sa druge strane, žene sa masnom kožom mogu da skrate ciklus za jedan dan.

Važno je voditi računa o stanju kože. Ako dođe do iritacije, smanjite koncentraciju retinola ili pokušajte da dodate još jednu noć oporavka.