Zovu ga retinol na steroidima: Šta je retinal i da li zaista ubija bore?

Novi derivat vitamina A pogodan je za žene sa masnom i problematičnom kožom

by | jul 19, 2022
retinal vs retinol

Do sada ste bez sumnje čuli za retinol, a već uveliko prikupljate informacije o njegovom parnjaku bakučiolu. Ali – da li ste znale da postoji još jedan odličan antiejdž borac u grupi vitamina A?

Zove se retinal: u osnovi deluje kao retinol na steroidima i daće vašoj koži istu vrstu super snage kakvu Popaj dobija iz konzerve spanaća.

Ne verujete nam? Moraćete! Odlične ocene ovom preparatu već su dali mnogi svetski kozmetolozi, počev od Gabrijele Sing, pa do —

Šta je retinal?

Slično retinolu, retinal je derivat vitamina A i poznat je i kao „retinaldehid“. Njegova osnovna uloga je da obnavlja vezivno tkivo, pojačava nivo kolagena i na taj način povećava zategnutost i elastičnost kože.

Uz to, retinal ima još jednu važnu karakteristiku: unosi ravnotežu u  proizvodnju masti, tako da je odličan za dame koje imaju problematičnu i masnu kožu čak i u godinama kada je antiejdž obavezan. On smanjuje pore na koži i sprečava začepljenje i upale.

Po čemu se retinal razlikuje od retinola?

Retinolu i retinalu je potpuno isti mehanizam funkcionisanja. Najveća razlika jeste u brzini delovanja. Kliničke studije pokazale su da retinal deluje čak 12 puta brže od retinola.
Zašto je tako? Zato što retinal ima jači piling efekat, pa koža brzo postaje sjajna i ubrzava se njeno obnavljanje.

šta je retinal

Za koga su kreme sa retinalom dobre?

Kliničke studije  pokazuju da nema prepreka da bilo koja žena koristi retinal. Kozmetikolozi predlažu da probate ovaj novi sastojak i sami donesete sud. Ipak, posebno ga preporučuju ženama sa problematičnom kožom sklonom upalama i aknama, jer rešava dva problema odjednom. Nesavršenosti i bore.
Ipak, kozmetikolozi napominju da, koristile retinoide ili ne, ne zaboravite da je za mladost kože najznačajnija zaštita od sunca i dobar SPF.

Kako se koristi retinal?

Za sada, retinal uglavnom dolazi u vidu seruma. Trebalo bi da počnete sa laganim uvođenjem, najpre tako što ćete ga mešati sa svojom običnom hidratantnom kremom. Izuzetno je jak sastojak da su kap ili dve sasvim dovoljne. Koristite ga noću i za to vreme odbacite sve druge preparate sa aktivnim sastojcima da biste tačno znale kako deluje na vašu kožu.

Baš kao i kada se koriste drugi retinoidi, neophodna je duboka hidratacija kože, zato se preporučuje u kombinaciji sa hijaluronskom kiselinom.

 

Anastasia Pokilatska, fizkes/gettyimagesplus