Zašto vam je potrebna NOĆNA KREMA?

by | 14 jula, 2009

Noću, dok spavamo, koža koristi sopstvene resurse da bi se regenerisala. Dobra noćna krema je od vitalnog značaja ako želite da imate zdrav i blistav ten. Evo dva razloga zašto je neophodno koristiti noćnu kremu…

 

LEPOTA I ZDRAVLJE NOCNA KREMARAZLOG No.1 Kreme za dan i noć imaju različitu formulu
Hidratantne kreme za dan sadrže sastojke koji štite kožu od štetnog dejstva okoline, kao što su UV zraci i zagađenje. Za razliku od njih, noćne kreme se koncentrišu na regeneraciju kože. One su bogatije antioksidantima i hranljivim materijama.

RAZLOG No.2 San pomaže koži da se regeneriše
Koža se tokom sna regeneriše sama od sebe. Kada ste u najdubljem snu, luči se hormon rasta koji obnavlja oštećene ćelije. U to doba posebno je aktivan proces odvajanja odumrlih ćelija epitela, celularno obnavljanje odvija se dvostruko većom brzinom a intenzivira se i cirkulacija krvi kroz kožu.
ŠTA ČINI DOBRU NOĆNU KREMU?

Dobra noćna krema trebalo bi da sadrži humektante kao što su natrijum PCA i hijaluronsku kiselinu, keramide ili biljne lipide, ulje masline, avokada ili jagorčevine. Ona  treba da ima antioksidante – vitamini C i E, zeleni čaj ili ekstrakt iz semena grožđa.
Da bi se pospešio proces razmene materija u ćelijama, noćna krema treba da sadrži derivate vitamina A, kao što su retinol ili retinol palmitat ili alfa- ili beta-hidroksilne kiseline – glikolne, laktične ili salicilne kiseline. Sastojci kao što su pantenol, alantoin i lavanda, pomažu pri smirivanju iritacija i pospešivanja prirodne odbrambene moći kože.

 

5-MINUTNI NOĆNI RITUAL U 5 KORAKA!

 

LEPOTA I ZDRAVLJE NOCNA KREMAKorak No.1
Nakon čišćenja i osvežavanja kože tonikom, nanesite malo noćne kreme na jagodice prstiju, a zatim je rasporedite po čelu, obrazima, bradi i vratu.

Korak No.2
Utrljajte kremu u kožu nežnim pokretima nagore, čime ćete podstaći cirkulaciju i limfnu drenažu.

Korak No.3
Da biste sprečili pojavu nadutih podočnjaka, jagodicama prstiju nežno tapkajte po licu počevši od unutrašnjih uglova očiju pa tik ispod oka ka ušima.

Korak No.4
Ponovite nežno tapkanje jagodicama prstiju po koži tik ispod obrva.

Korak No.5
Dišite duboko i opustite se pripremajući se za dubok san tokom kojeg ćete se lepo odmoriti. Lezite na leđa i sačekajte da san učini svoje…

 

Tekst: Jadranka Bokan Foto: Shutterstock

Tagovi: