Kako do fenomenalnog bronzanog tena?

by | jul 12, 2023
bronzani ten

Ništa ne izgleda zdravije i lepše od preplanule kože koja se presijava na suncu. Ovi trikovi pomoći će vam da postignete i sačuvate savršeni bronzani ten ovoga leta.

Da li postoji osoba koja ne žudi da se sa plaže vrati sa onom zdravom preplanulom bojom? Ali, bronzani ten sa dubokim zlatnim odsjajem uopšte nije lako ni postići, ni očuvati. Zato, hajde da naučimo: kako do savršene bronzane boje?

Od čega zavisi nijansa tena koju dobijamo tokom sunčanja?

Razlog zašto neki ljudi imaju maslinasti ili crvenkasti, a neki zlatni odsjaj na preplanuloj koži jeste melanin – jedinjenje koje se pod uticajem sunca aktivira u koži i uzrokuje promenu boje. Melanin je prirodni pigment koji je prisutan u svačijem telu. Ono što određuje našu boju kože nakon sunčanja jeste količina prisutnog melanina u koži. Dakle, više melanina – veće su šanse da će vam koža imati blistavi bronzani ten. Ali, kako povećati nivo melanina u telu?

bivits, beta karoten, saveti za sunčanje, bronzani ten

Profesionalni saveti za bronzani ten

Postizanje prelepe preplanule kože i to u nijansi koju priželjkujemo više nije u domenu bajki, već se može prilično jednostavno realizovati.

Korak 1: Promenite svoju ishranu

Paradajz i još malo paradajza! Jedenje paradajza jedan je od efikasnih načina da ubrzate preplanulost. Uzimanje soka od paradajza ili paradajz pirea zajedno sa šargarepom i povrćem pomaže koži da dobije narandžastu/smeđu boju. Bez obzira na boju kože, ovaj prirodni bust svako može da primeni kako bi ubrzao željeni rezultat. Osim toga, hrana na bazi paradajza pomaže u zaštiti kože od štetnih efekata ultraljubičastih zraka sunca.

Korak 2: Magija sunčeve svetlosti

Kada je u pitanju prirodno povećanje melanina u koži, najdelotvornije je – sunčanje! A u njemu i najviše uživamo. Ipak, moramo biti obazrivi na suncu, jer prekomerno izlaganje UV zracima dolazi sa gomilom problema. Oni koji provode previše vremena na suncu na kraju imaju probleme sa kožom kao što su bore, iritacija kože, opekotine od sunca, osip… Krema za sunčanje je zato obavezna pre nego što izađete napolje i pazite da ne provodite sate i sate na najjačem suncu.

Uz to, naučne studije pokazale su da se melanin ne proizvodi tokom celog dana, već u periodu od najviše tri sata nakon početnog izlaganja suncu. A to znači – koža vam tamni tokom trosatnog sunčanja, sve preko toga nema uticaja na vašu boju kože.

Korak 3: Tablete za sunčanje za bronzani ten

One su revolucija u beauty svetu jer – omogućavaju da lako, brzo i poštujući sve preporuke za zaštitu od UV zraka postignete bronzani ten.

Osnovni i jedini pouzdani sastojak ovakvih tableta je beta-karoten. Ovu supstancu svi poznajemo – to je onaj specifični narandžasti pigment koji šargarepi daje karakterističnu boju. Uzimanje beta-karotena rezultira povećanjem proizvodnje melanina – onog jedinstvenog pigmenta koji čini da vaša koža izgleda tamnije. Nauka kaže da uz 6-15 mg beta karotena možete do preplanulog tena čak i bez sunčanja.

L&Z preporuka

BiVits® ACTIVA Beta-Carotene

Predstavlja formulu koja u jednoj tableti obezbeđuje 6mg beta-karotena, prekursora (provitamin) vitamina A koji je neophodan za održavanje normalnog čula vida, zaštitu i zdravlje kože i sluzokože i normalnu imunološku funkciju.

Doprinosi:

  • Antioksidativnoj zaštiti kože od UV zračenja
  • Zdravlju i lepom izgledu kože i sluzokože
  • Normalnoj funkciji čula vida
  • Normalnoj imunološkoj funkciji

Kako beta-karoten pomaže da pocrnimo?

Beta-karoten stimuliše proizvodnju enzima zvanog tirozinaza, koji igra ključnu ulogu u sintezi melanina. Uz to, ovaj narandžasti pigment deluje kao antioksidans zbog čega sprečava oštećenja kože koja izazivaju UV zraci.

Korak 4: Hidrirajte kožu za bronzani ten

Hidratantna krema vam neće potamneti kožu, ali će sačuvati njeno zdravlje i elastičnost dok se izlažete suncu. Da bi koža imala sjaj, preduslov je da bude negovana i da bude dobro hidrirana. Ujedno, na ovaj način ćete duže sačuvati svoj bronzani ten.

Prošla su vremena kada smo opsesivno čuvali svetlu kožu. Danas je preplanula koža ponovo in, naročito onaj sjajni, specifični bronzani ten. Postizanje zlatno bronzane kože moguće je i bez rizičnog izlaganja suncu – samo iskombinujte naše savete i uživajte na plaži ovog leta. 

gstockstudio/istock/gettyimagesplus