Da li zaista možete dobiti opekotine od sunca po oblačnom vremenu

by | jun 14, 2024
Da li zaista možete dobiti opekotine od sunca i po oblačnom vremenu

U ovom članku saznaćete odgovor na pitanje možete li dobiti opekotine od sunca po oblačnom vremenu i ko je pod povećanim rizikom.

Možda bi bilo primamljivo preskočiti zaštitu od sunca kada ne možete da vidite sunce kroz oblake. Ali sunčevo ultraljubičasto (UV) zračenje, iako je nevidljivo, i dalje je veoma moćno. UV zračenje i dalje može štetiti vašoj koži u oblačnim danima, izazivajući opekotine od sunca i oštećenje kože što povećava rizik od raka kože.

Zato je toliko važno često tražiti hlad i koristiti zaštitu od sunca tokom cele godine. Čitajte dalje da biste saznali zašto se opekotine od sunca mogu desiti u oblačnim danima, kako sprečiti opekotine od sunca i šta treba da se pripremite kada idete napolje.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako je moguće dobiti opekotine od sunca po oblačnom vremenu

Sunčevo UV zračenje je vrsta prirodnog izvora energije koji ne možemo da vidimo. Ali možemo osetiti sunčevu UV energiju. Zbog toga je nezaštićena koža vruća ili topla tokom dana kada je sunce napolju. Sunčevo UV zračenje je najjače i najštetnije između 10 i 16 časova, kada je Zemlja najpotpunije izložena suncu.  Istina je da oblaci blokiraju malo UV svetla. Ali više od 90% sunčevog UV zračenja i dalje može da prođe kroz oblake u malo oblačnim danima i izazove opekotine od sunca.

Određeni ljudi imaju povećan rizik od opekotina od sunca, čak i po oblačnom danu. Ako imate bilo koji od sledećih faktora rizika, vodite računa da se zaštitite od sunčevih zraka:

  • imate svetliju kožu ili oči
  • u prošlosti ste imali opekotine od sunca
  • uzimate lekove koji mogu povećati osetljivost na sunce, kao što su antibiotici i pilule za kontracepciju
  • koristite određene proizvode za negu kože za koje se zna da povećavaju rizik od opekotina od sunca, poput retinoida i benzoil peroksida

Kako da se zaštitite

Najkorisnije je koristiti više vrsta zaštite od sunca. Ne postoji jedna vrsta koja sve to radi. I tokom sunčanih i oblačnih dana, pokušajte da preduzmete što je više moguće od sledećih koraka zaštite od sunca:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Pokrijte što veću površinu kože odećom.
  • Nosite naočare za sunce. Izlaganje UV zračenju takođe povećava rizik od ozbiljnih očnih bolesti tokom vremena.
  • Nanesite kremu za sunčanje širokog spektra (koja blokira i UVA i UVB zrake) sa SPF od najmanje 30 (i 50 za kožu koja lakše gori). Nanesite velikodušno i ponovo nanesite prema uputstvima na etiketi.
  • Provedite vreme u senci kada ste na otvorenom, posebno u danima kada postoji visok UV indeks. Možete saznati dnevni UV indeks na većini vremenskih kanala, aplikacija i veb lokacija.
  • Nosite šešir sa širokim obodom ili kapu sa obodom koja vam pokriva lice.

Koju vrstu kreme za sunčanje treba da nanesete po oblačnom danu?

Nanesite istu kremu za sunčanje koju biste koristili po sunčanom danu u oblačnim danima; odnosno kreme za sunčanje širokog spektra sa SPF od najmanje 30. Pokrijte svu kožu kremom za sunčanje, uključujući ruke, uši i vrat. Vodootporne kreme za sunčanje su poželjnije za ljude koji su fizički aktivni ili mogu da provode vreme u vodi ili blizu nje.

Obavezno utrljajte kremu za sunčanje u potpunosti u kožu. Potrebno je oko 15 minuta da se krema za sunčanje upije u kožu, pa je najbolje da je nanesete pre nego što izađete napolje. Ponovo nanesite kremu za sunčanje svaka 2 sata dok ste na suncu.

Članak se nastavlja posle reklama
Carlos Pintau/gettyimages.co.uk