Nikada ne biste pogodili: 5 tajnih sastojaka vašeg omiljenog parfema

by | decembar 27, 2022
parfemi

Postali smo toliko vešti da bez čitanja mirisnih nota možemo i sami znati kada parfem sadrži tuberozu, amber, pa čak i galbanum. Međutim, u parfemima još uvek postoji lista komponenti, čiji miris mogu odrediti samo najbolji u parfimeriji. Recimo, da li ste znali da neki od vaših omiljenih parfema mirišu na – najobičniju piskavicu?

Piskavica (gohotuša)

To je začin  – semenke koje imaju slatkastu aromu sena, suvog voća, vanile, sirovih pečuraka i drveta.

Piskavica je pominjana u raznim religijama. Bio je deo aromatičnih i lekovitih napitaka starog Egipta. Prorok Muhamed je uvek upućivao na lečenje piskavicom, a veoma ju je cenio i Hipokrat. U Indiji se uvek dodaje u kari. Kod slovenskih naroda, ovo seme je pomešano sa ljupkom i ušiveno u kesu pa čuvano kao ljubavni talisman.

Plantaže ove  biljke nalaze se u Maroku, a seme se sakuplja u aprilu. Ekstrakcija aktivne supstance se vrši ugljen-dioksidom. Aromatična komponenta – sotolon – u čistoj formi miriše na blago zapaljeni šećer i javorov sirup.

Znate li gde osetite piskavicu? Tom Fordov Santal Blush

Karo-korund

U pitanju je belo mirisno cveće.

Karo-korund (botanički naziv Leptactina senegambica) je biljka iz prašuma Gvineje u zapadnoj Africi. Njegovo belo cveće sa uskim laticama koristi se za proizvodnju esencijalnog ulja – tamno, gusto i mirisno. Ovo je opojni cvetni miris, koji mestimično podseća na jasmin, tuberozu i ilang-ilang, što ga svrstava u porodicu „belih cvetova“.

Ovaj cvet je masovno ušao u parfemsku industriju krajem 90-ih, kada se pojavio u Pour Elle, Paco Rabanne, Pleasures… Cvet u Paco Rabanneu cvetao je smelo, sterilno, prodorno i oštro, dok je u Pleasures njegova mirisna strana sama nosila celu priču.

Kalamus

Aromatična komponenta je izolovana iz rizoma biljke Acorus calamus.

Calamus raste na veoma vlažnom tlu duž obala reka, bara i jezera na granici Evrope i Azije i u Aziiji: na Kavkazu, u Sibiru i na Dalekom istoku. Rodnim mestom kalamusa smatraju se Indija i Kina, odakle su ga u 6.-8. veku doneli nomadski Tatari, koji su verovali da koreni biljke pročišćavaju. Otuda je još jedno uobičajeno ime za kalamus tatarski napitak.

Etarsko ulje ove biljke jedno je od četrdeset koje sadrži tamjan u pravoslavnoj crkvi. U parfimeriji se koristi eterično ulje koje se dobija iz rizoma destilacijom. Ima bogatu drveno-začinsku aromu sa prepoznatljivom notom kamfora.

Ako vas zanima gde možete da osetite kalamus – odgovor je Black Calamus od Carner Barcelona.

Nagarmota

Nagarmota je krugli šaš.

Njega ćete osetiti u jednom klasiku: Magnifique, Lancome. Iza misterioznog imena krije potpuno neupadljiva biljka. Eterično ulje koje je sve osvojilo dobija se iz njegovih rizoma. Tradicija da se koristi kao tamjan potiče iz starog Egipta. Recept je opstao do danas i ispisan je na zidu u egipatskom hramu grada Edfu.

U Indiji se ženski sariji još uvek mirišu korenom nagarmote. A muškarcima se toplo savetuje da ga trljaju po čelu kako bi uspeli u ljubavni. Bertrand Duchaufour i Tom Ford priznali su svoju ljubav prema nagarmoti. Retko se pojavljuje na parfemskoj sceni, a ako se pojavi, uvek zablista i netragom nestane iz prodaje.

Eterično ulje se dobija iz krtola destilacijom vodenom parom. Za karakterističnu aromu zaslužan je ciperen – supstanca kompleksnog mirisa i prepoznatljivih nota kedra, vetivera, pačulija, cimeta, tamjana i ouda. Sada se nagarmota može naći u mnogim mirisima, a svi su, kao jedan, orijentalni.

Uleks (Gorse)

To je polu-žbun sa jarko žutim cvetovima koji je uvek bio tu, mirno je cvetao pored puteva i nečujno ugađao oku svojom veselom žutilom – i u jednom trenutku su ga se svi parfimeri jednoglasno setili. Kao što se nekada desilo sa mimozom ili, recimo, zumbulom.

Ovaj cvet je poznat apsolutno svima u mediteranskom regionu. Pominje se čak i među antičkim i srednjovekovnim autorima – Vergilije, Plinije Stariji i Marcijal. U zavisnosti od širokog područja rasta, u Evropi postoji mnogo sorti – bojene, lidijske, španske, bodljikave. Samo profesionalni botaničar može da ih razlikuje, ali to nam, u principu, nije potrebno: bez obzira na vrstu, miris uleksa a ostaje nepromenjen. Uvek nepretenciozan, kao da namerno bira oskudne, sušne i stenovite zemlje za ukrase, šipak se trijumfalno oblači u ruho žutog cveća, ispunjavajući vreli vazduh oko sebe mirisima meda, sunca, sena, mineralne zemlje i livadskih trava.

Eterično ulje se dobija parnom destilacijom tih istih žutih cvetova. Konačni proizvod ima gust, travnati, blago smolast miris. U Velvet kolekciji u Dolce & Gabbana možete da osetite upravo uleks.

 

People images/gettyimagesplus

Tagovi: