Novi mirisni trend: Parfemi inspirisani kišom

by | maj 11, 2023
parfemi inspirisani kišom

Volite miris kiše? Onda će vas oduševiti novi mirisni trend – parfemi inspirisani kišom!

Šta je to petrikor i kakve veze ima sa mirisom kiše?

Ako želite da se držite nauke, mnogi faktori utiču na miris kiše, uključujući biljke, zemljište, bakterije, pa čak i munje. Međutim, najpoznatiji faktor je obično petrikor, molekul koji proizvode bakterije u tlu i ispušta se u vazduh kada kiša udari u suvo tlo.

Miris se može pomalo razlikovati u zavisnosti vaše lokacije, a suštinski je jedinstven koliko i osećaj koji dolazi sa njim. Nije iznenađujuće da su mnogi parfemi počeli da imitiraju miris kiše, a noviji trendovi vraćaju na našu mapu  maglovite nijanse inspirisane elementom vode.

Šta je miris kiše?

Pošto kišna oluja može drugačije mirisati pre, tokom i posle, postoje beskrajni načini da se kiša pretoči u miris. Svi parfemi koji nastanu na ovaj način direktno se svrstavaju u vodenu porodicu, kategoriju inspirisanu hladnom, osvežavajućom svežinom vode. Vodeni mirisi postali su popularni 90-ih godina sa izdanjima kao što su Aqua di Gio, Davidoff Cool Water koji donose sportske, okeanske note, trend koji je i danas popularan.

Kao i kod svake porodice mirisa, parfemi inspirisani kišom mogu da se razvijaju u najrazličitijim pravcima: od svetlih i sočnih do zemljanih i mineralnih. Vodeni mirisi često sadrže note kao što su citrusi i bergamot, začinsko bilje poput nerolija i ruzmarina, cvetne poput frezije i jasmina i donje note poput plavog drveta i mošusa. Da, te note možete pronaći u mnogim kategorijama mirisa, ali tu dolazi parfimer: mešanje mirisnih nota tako da prizove miris i osećaj kiše.

Zašto nas privlače parfemi inspirisani kišom?

Nešto u vezi sa mirisom kiše nas povezuje sa zemljom. Iako kiša ponekad može biti katastrofalna, najčešće ona donosi olakšanje za planetu i nas. Hladnoća vazduha nakon oluje je prolazna, ali to je osećaj koji donosi smirenost. Dakle, kada koristite taj koncept za razvoj mirisa koji možete nositi ceo dan, to je skoro uvek hit.

Lako je voleti mirise za kišu. Imaju spektar čistog, svežeg, sportskog, slatkog, zemljanog i mošusnog, tako da postoji nešto za svakoga. Miris kiše je oduvek očaravao, pa ne čudi što su mnogi parfemi počeli da ga imitiraju.

Parfemi inspirisani kišom

Issey Miyake – A drop d’Issey

Otvara se jedinstvenom gornjom notom kiše, ustupajući mesto srcu jorgovana, ruže i bazi od drveta i ambroksa, sintetičkog molekula koji miriše na amber i mošus. To je miris kiše koji se lako nosi i nemoguće je ne voleti ga.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Issey Miyake Parfums (@isseymiyakeparfums)

Commodity – Rain

Ovaj uniseks miris je zemljan i mošusan, ali i dalje osvežavajući i sladak. Bergamot se meša na vašoj koži sa esencijom ružičastog bibera i akordom povrća. Pronaći ćete morski, vodeni akord, esenciju latica ruže i superinfuziju jasmina, sa klasično zemljanom bazom bora, pačulija i mošusa u srcu mirisa.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kate (@hellodeparfum)

Replica – When The Rain Stops

Inspirisan onim specigičnim trenutkom posle oluje kada sunce izađe, ovaj miris je zemljan i mošusan, ali ipak osvežavajući i sladak. Bergamot prima miris na vašu kožu esencijom ružičastog bibera. Pronaći ćete morski, vodeni akord, esenciju latica ruže i super infuziju jasmina, sa zemljanom bazom bora, pačulija i mošusa u srcu mirisa.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

@ber.perfume је поделио/ла објаву

Clean – Classic Rain

Ovo je čist i klasičan pogled na kišu. Otvara se injom, narcisom i nanom, a zatim srcem prolećne tratinčice, lokvanja i ljubičice. Mešavina mošusa i drveta čini zemljanu bazu. To je lagan, linearan pogled na kišu koja je lagana.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели CLEAN BEAUTY COLLECTIVE (@cleanbeauty_collective)

pcatalin/iStock/GettyImagesPlus

Tagovi: