Evropa i Srbija pomeraju granice lečenja neplodnosti

by | 28 marta, 2019

Detaljna analiza zakonodavnih i stručnih aspekata jedne VTO procedure, iskustvo parova koji su u borbi za bebu već godinama, kao i predavanja inostranih, eminentnih stručnjaka u oblasti reproduktivne medicine, obeležili su konferenciju „Evropa u Srbiji – IVF“, čiji je domaćin i organizator Udruženje pacijenata Šansa za roditeljstvo, a u okviru koje je otvoren evropski skup posvećen vantelesnoj oplodnji u organizaciji evropskog udruženje Fertility Europe.

„Neplodnost je i dalje veliki tabu u Srbiji i zbog toga želimo da apelujemo na sve uključene strane da je pojedincima i parovima koji se suočavaju sa ovim problemom potrebna dodatna pomoć. Zato je ovaj trodnevni skup značajan, jer ima za cilj podizanje svesti o značaju procedura VTO, ali i bolju informisanost i edukovanost opšte i stručne javnosti, kako bismo došli do boljih uslova lečenja vantelesne oplodnje u Srbiji. Ovim skupom pomerićemo granice lečenja neplodnosti, kako bismo uticali na bolje uslove VTO procedura”, istakla je Sandra Jovanović, predsednica udruženja Šansa za roditeljstvo.

„Zakonska regulativa može da dovede do boljeg razumevanja neplodnosti i njenog lečenja, kako kod stručne tako i kod opšte javnosti. Treba da prepoznamo potrebe parova sa ovim problemom i da ih pratimo, jer više ne možemo da ignorišemo realnost. Najbolji način je da budemo inkluzivni, a ne ekskluzivni. Treba da budemo fer prema onima koji traže pomoć,“ navela je g-đa Satu Rautakallio-Hokkanen, predesdnica evropskog Udruženja Fertility Europe.

„Parovi koji imaju ovaj problem nisu sami i grad Beograd će dati svoj doprinosi i na indirektan način ali nadam se uskoro i na direktan način, tako što će naći modus kako da se poveća broj IVF pokušaja,“ poručio je g. Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda.

Na konferenciji su se, pored predsednice evropskog Udruženja Fertility Europe g-đe Satu Rautakallio-Hokkanen, predsednice Udruženja Šansa za roditeljstvo g-đe Sandre Jovanović i gradonačelnika grada Beograda g. Zorana Radojičić, obratili i direktor GAK Višegradska g. Aleksandar Stefanović, predsednica Republičke stručne komisije za BMPO g-đa Ana Mitrović, direktorka korporativnih komunikacija kompanije Nectar g-đa Mina Tadić, ispred Uprave za biomedicinu Vesna Rakonjac, direktorka Instituta Batut dr Verica Jovanović, kao i prva VTO beba rođena u Srbiji, pre više od 30 godina, Miloš Trajković.

„Kao domaća, porodična kompanija, koja veruje da je zdrava porodica stub svakog društva, akcijom od nacionalnog značaja ‘Nije svejedno kad bebe dolaze’, rekonstruisali smo odeljenje za vantelesnu oplodnju klinike GAK Narodni Front u Beogradu i uz podršku Ministarstva zdravlja stvorili uslove da se višestruko poveća broj parova koji će moći da obave proces vantelesne oplodnje u svojoj zemlji. Kao društveno odgovornoj kompaniji, želja nam je da se akcija nastavi i da budućim aktivnostima damo doprinos proširenju porodice, rastu nataliteta i boljem sutra,“ izjavila je Mina Tadić, direktorka korporativnih komunikacija kompanije Nectar, koja je podržala organizaciju ove konferencije.

Otvaranje konferencije obeležila je premijera dokumentarnog filma o neplodnosti, na kojem je Udruženje intenzivno radilo, kako bi prikazalo pravu sliku o VTO u Srbiji. Pod nazivom „Putovanje do bebe“, o svom problemu u filmu govorilo je čak 6 parova iz cele Srbije: Niša, Kragujevca, Leskovca, Novog Bečeja, Sremke Kamenice i Beograda, koji su se nakon emitovanja filma i uživo obratili prisutnima, kako bi još jednom preneli svoje iskustvo i prepreke sa kojima se svakodnevno susreću. Konferenciju je takođe pratila izložba 40 fotografija pod nazivom „Neplodnost boli“, koja oslikava jedan put do bebe, kao i sve psihološke i emotivne prepreke kojima su parovi izloženi u želji da dobiju svoje potomstvo.

Ovogodišnji skup Evrope i Srbije u Beogradu, ima za cilj pomeranje granica lečenja neplodnosti, koji će dalje uticati na poboljšanje uslova i kvalitet usluga u Srbiji. Njegov nastavak planiran je na ESHRE redovnom sastanku, koji će se održati u Beču od 23. do 26. juna, na kojem će specijalno obraćanje, u okviru sesije za pacijente, imati predsednica domaćeg Udruženja Šansa za roditeljstvo, Sandra Jovanović na temu „Komunikacija tokom prve posete lekaru sa dijagnozom neplodnosti“.

Fertility Europe organizacija zastupa težnje čak 25 miliona pacijenata koji se suočavaju s problemom neplodnosti u Evropi. Zemlje članice ove asocijacije su: Belgija, Bugarska, Hrvatska, Finska, Francuska, Grčka, Island, Irska, Izrael, Italija, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Ruminija, Srbija, Španija, Švedska, Turska, UK, Bosna i Hercegovina (Brčko distrikt), Slovenija.

Udruženje Šansa za roditeljstvo – Udruženje parova Srbije u borbi za potomstvo je dobrovoljna, nevladina, neprofitna organizacija nastala kao podrška parovima koji se bore sa infertilitetom u Srbiji. Cilj Udruženja je da ukaže na probleme sa kojima se parovi suočavaju i kroz društveno delovanje utiče na njihovo prevazilaženje i ispunjenje ciljeva u vezi sa poboljšanjem kako uslova tako i kriterijuma za postupak vantelesne oplodnje (VTO) na račun RFZO. Udruženje je osnovano u septembru 2016. godine. Samo integrisanim odgovorom društva može se postaći konačni cilj Udruženja da svako dobije šansu da bude roditelj.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.