Planiranje porodice: Koliko je parovima važna podrška zajednice?

by | avgust 10, 2022

Jedno od najvažnijih pitanja u životu jeste pitanje roditeljstva. Zato je podrška zajednice svima koji planiraju potomstvo od izuzetnog značaja

Postati roditelj je, za svakog čoveka, najznačajnija odluka koju može da donese. Kada govorimo roditeljstvu, govorimo o želji čoveka ne samo da na svet donese novi život, već da odgovorno, svesno i sa puno ljubavi, brine o njemu. Paziti na jedno od tih malenih dragocenih bića je zahtevan, neplaćen posao bez radnog vremena. I opet – najlepši od svih.

Upravo zbog načina na koji se danas posmatra roditeljstvo, prvi korak svakog para jeste detaljno planiranje porodice: kada je vreme za bebu, koliko dece bi trebalo imati, kako stvoroiti uslove da oni odrastaju srećno i zdravo.

Borba za potomstvo u našoj zajednici

 

Bez obzira da li ste već započeli svoje putovanje ili tek počinjete da planirate potomstvo, svesni ste: roditeljstvo je važan korak za sve parove. Podrška zajednice je izuzetno bitna: od porodičnog i kruga prijatelja, preko lokalne zajednice i zdravstvenog sistema, pa sve do državnog nivoa.

Podrška je najpotrebnija upravo parovima koji se bore protiv neplodnosti. Od pet parova koje poznajete, kaže statistika, bar jedan se bori za potomstvo. Njihova nastojanja uglavnom su usmerena ka vantelesnoj oplodnji, modernoj medicinskoj proceduri koja pomaže parovima da se ostvare kao roditelji. U Srbiji je vantelesna oplodnja besplatna za parove koji pokušavaju da dobiju prvo ili dugo dete.

Ako ste zainteresovani za postupak vantelesne oplodnje o trošku države, dokumentaciju neophodna za prvi korak, a to je izlazak pred lekarsku komisiju koja odobrava učešće u programu parovima, može se naći na sajtu RFZO.

Na zahtev roditeljskih udruženja, pre samo nekoliko nedelja, Vlada Srbije promenila je Uredbu koja uređuje ovo pitanje i omogućila da u program besplatne vantelesne oplodnje uđu žene do 45 godina starosti. Ova izmena usledila je kao reakcija na molbe roditelja koji su, zbog stroge starosne granice, jednostavno bili izostavljeni iz programa.

 

„Zajednici zajedno“: kada je kompanija društveno odgovorna

 

Kompanija NIS jedna je od društveno odgovornih kompanija koja je prepoznala ovaj problem parova i rešila da reaguje. Kroz program društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ podržala je niz projekata usmerenih na povećanje nataliteta i očuvanja reproduktivnog zdravlja.

 

U okviru ovog programa, NIS je izdvojila čak 118,5 miliona dinara za podršku porodicama koje su u procesu vantelesne oplodnje, ali i za nabavku neophodne specijalizovane medicinske opreme ginekološkim odeljenjima domova zdravlja širom Srbije. Na ovaj način, NIS je želela da odgovori na očekivanja lokalne zajednice i usmeri sredstva i podršku tamo gde su ona u datom trenutku najpotrebnija.

Konkurs je usmeren ka gradskim i opštinskim upravama koje žele da pomognu parove u postupku VTO ili osavremene svoja ginekološka odeljenja. Pravo na prijavljivanje imaju sve gradske i opštinske uprave obuhvaćene programom, kao i javne ustanove zdravstvene zaštite na teritorijama 13 partnerskih gradova i opština: Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Pančevo, Požarevac, Kikinda, Zrenjanin, Kanjiža, Srbobran, Žitište, Novi Bečej i Veliko Gradište.

Konkurs je otvoren do 26. avgusta. Sve detalje možete pronaći na veb stranici kompanije.

boggy22/gettyimagesplus, promo