Prva pomoć iz prirode – BOKVICA

by | 17 jula, 2017

Bokvica, prastara lekovita biljka, na koju nailazimo u prirodi s proleća čim ozeleni pa sve do početka jeseni, i prolazimo pored nje nesvesni koliko može da nam pomogne. Možda je nekom baka stavljala na posekotinu il oderano koleno baš list bokvice, da bi rana brže i bolje zarasla, al većina nas nije svesna koliko različitih namena mogu imati delovi ove biljke.

Naime, list bokvice npr. sadrži oko četiri odsto tanina– jedninjena koja deluju na bakterije i gljivice, potomlimunove kiseline, vitamina C, dok u semenu bokvice ima sluzi, masnog ulja, belančevina i šećera, te ne čudi što postoji bezbroj recepata za čajeve, obloge, tinkture različitih namena.
Bokvica je nepravedno zanemarena i njeno vreme tek dolazi. Ona predstavlja odličan izbor za razne probleme npr. za olakšanje tegoba kod oboljenja organa za disanje, potom i za bolje varenje, za jačanje organizma, smirivanje glavobolja… Posebna vrednost soka ove biljke jeste njen uticaj na rane i opekotine jer ubrzava zaceljivanje i smiruje krvarenje.


Postoje tri tipa bokvice ali se u našem narodu najčešće upotrebljava ženska bokvica, koja ima izrazita antibakterijska svojstva. Sve blagodeti ove biljke, prepoznali su i u laboratoriji Bella higijenskih uložaka i osmislili su liniju Bella Herbs Sensitive Plantagodnevnih i ciklusnih uložaka sa umirujućim dejstvom bokvice.

Ovi ulošci su bez parfema, imaju protivupalno i antialergijsko dejstvo, sprečavaju iritacije i propuštaju vazduh.
Više informacija o Bella proizvodima potražite na www.bella-srbija.rs ili na Facebook stranici BellaSrbija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.