Salata od kukuruza šećerca: Čuva liniju i preukusna je

by | 26 jula, 2023
Salata od kukurza šećerca

Letnja salata od kukuruza šećerca prava je vitaminska bomba – i preukusna je. Lako se priprema, sadrži malo kalorija i možete je jesti kao samostalan obrok.

Ukusna i zdrava salata od kukuruza šećerca

Može se konzumirati kao obrok salata ili kao prilog jelima sa roštilja. Salata od kukuruza šećerca obiluje hranljivim sastojcima i idealne je za sve one koji su na dijeti. A šta vam je sve potrebno da biste napravili ovaj praznik za oči i nepca:

  • Kukuruz: Trenutno je sezona kukuruza šećerca i možete ga naći na pijacama i u marketima. Ili jednostavno kupite zamrznut kukuruz.
  • Čeri paradajz: Moežete ga zameniti i običnim, ali je čeri paradajz ukusniji.
  • Krastavac: Ako je iz organskog uzgoja, ne morate da ga ljuštite samo ga dobro operite.
  • Crveni luk: Mnogo bolja opcija za salate od crnog luka. A i lepše izgleda u salatama.
  • Sir: U salatu od kukurza šećerca možete dodati feta sir, mocarelu ili još bolje domaći kozji sir.
  • Svež peršun i bosiljak: Peršun je pod obavezno. A umesto bosiljka, možete koristiti sveži korijander.
  • Maslinovo ulje: Umesto njega, možete koristiti i laneno ili ulje od semenki bundeve.
  • Jabukovo sirće: Ako više volite, možete koristiti i balzamiko sirće.

Nutritivna vrednost

Kalorije: oko 290 kalorija po porciji

Proteini: oko 8 grama

Masti: oko 15 grama

Ugljeni hidrati: oko 30 grama

Kako se priprema

Sastojci:

  • 4 šolje kukuruza šećerca
  • 1 šolja sitno iseckanog čeri paradajza
  • 1 šolja krastavca isečenog na kockice
  • 1/3 šolje crvenog luka isečenog na kockice
  • 2/3 šolje izmrvljenog feta sira
  • 3 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
  • 2 kašike sitno seckanog svežeg bosiljka

Za dresing:

  •  1/4 šolje maslinovog ulja
  • 1-2 kašike jabukovog sirćeta
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica meda
  • pola kašičice belog luka u prahu
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Napravite preliv: Pomešajte sve sastojke za dresing i ostavite da odstoji u frižideru dok pripremate salatu.
  2. Kuvajte kukuruz u ključaloj vodi 3-4 minuta. A zatim ga isperite pod mlazom hladne vode i ocedite.
  3. Prebacite kukuruz u činiju za salatu i dodajte preostale sastojke. Promešajte i prelijte dresingom.

Prijatno!

Mus od limuna morate probati – predobar je!

DronG/gettyimages.co.uk