U Srbiji 21. novembra počinje prva Nedelja italijanske kuhinje u svetu

by | 17 novembra, 2016

Prva nedelja italijanske kuhinje u svetu, koja će se dešavati od 21. do 27. novembra u 105 zemalja sa preko 1.300 događaja, biće održana i u Srbiji uz program aktivnosti koji realizuju Ambasada Italije u Beogradu, Italijanski institut za kulturu i Komora italijansko-srpskih privrednika, kako bi se i srpskoj javnosti predstavio “the Extraordinary Italian Taste”.

Foto: Promo

Foto: Promo

Među ključnim dešavanjima manifestacije – koja će se održati u Beogradu i Subotici (u ovom gradu u saradnji za Kulturnom asocijacijom “Piazza Italia“), uz degustacije, konferencije, pripremanje jela, laboratorije, filmske projekcije i promotivne aktivnosti – 23. novembra će šef iz italijanske regije Kampanija Đovani Arvonio (Giovanni Arvonio) pripremiti u restoranu Homa večeru sa proizvodima iz italijanske oblasti Irpinija (jug Italije) po tradicionalnim receptima ali na inovativan način.

Isti šef održaće predavanje (masterclass) iz visoke kuhinje studentima Univerziteta Singidunum. Dana 22. novembra Italijanski institut za kulturu organizovaće seminar o italijanskim iskustvima u promociji organskih prehrambenih proizvoda koji imaju sertifikate o kvalitetu, dok će u toku nedelje biti održane projekcije igranih i dokumentarnih filmova koji govore o hrani.

Između ostalog, uz koordinaciju Komore italijansko-srpskih privrednika restorani italijanske kuhinje u Beogradu koji imaju sertifikate “Italijanskog gostoprimstva” organizovaće specijalne menije i degustacije tipičnih jela italijanskig regija.

Foto: Promo

Foto: Promo

Medijski partner Nedelje italijanske kuhinje u Srbiji je Color Press Grupa, koja će tokom vikenda (26 – 27. novembar) organizovati jedan promotivni događaj u nekom od najvećih tržnih centara u Beogradu.

Prva Nedelja italijanske kuhinje nastavlja da se bavi temama kvaliteta, održivosti, bezbednosti prehrambenih proizvoda, prava na hranu, obrazovanja, biološke raznovrsnosti, kojima se uspešno bavila i manifestacija Expo Milano 2015. Inicijativa je nastala na osnovu Protokola o razumevanju, čiji je cilj valorizacija u inostranstvu italijanske gastronomske i vinske tradicije. Taj protokol su 15. marta ove godine potpisala tri italijanska ministarstva: Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje, Ministarstvo poljoprivrede, prehrane i šumarstva i Ministarstvo obrazovanja i istraživanja.

Dodatne informacije o aktivnostima koje će biti organizovane u Srbiji, u okviru manifestacije, mogu se naći na sajtu Ambasade Italije u Beogradu na sledećem linku.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.