ProFemina podsetnik: Jasmina Sanader priča o načinu da “čekanje boljih vremena” što bolje iskoristimo

by | 3 marta, 2017

Slogan druge ProFemina konferencije bio je “Šta radimo dok čekamo bolja vremena”. Jasmina Sanader, filmska kostimografkinja i dizajnerka aksesoara, priča nam o tome kako se i u samom čekanju može pronađi mnogo toga lepog.

Nismo dovoljno mudri da shvatimo da je sam život, u stvari, permanentno iščekivanje nekoga ili nečega, pa u tom kontekstu čekanje boljih vremena i nije neka posebna odiseja. Ipak, može se reći da je korisna, jer upravo tada spoznajemo sebe i one oko nas. Mislim da to vreme provodimo prilično nekvalitetno – previše se žalimo, lamentiramo nad davno prošlim “boljim” vremenima, rečju kukamo. Mnogima, čak, ide na ruku to stanje, jer rečenicama “ma, znaš ova situacija…”, “ma, nema se više vremena ni za šta…” opravdavaju svoj nerad, lenjost, odsustvo svake želje za ličnom duhovnom nadogradnjom. Vremena ima, ali mi ne želimo da ga organizujemo. Nismo dovoljno snažni da se odupremo TV emisijama ispraznih sadržaja i da to vreme provedemo u šetnji ili čitajući nekome bajku za “laku noć”. Živimo u paničnom strahu da duboko skrivene emocije slučajno ne otkrijemo, jer može se desiti da nam, čak, bude i dobro, a – šta ćemo onda? Izbaždareni smo da budemo negativni. Kao da nam je to sudbinska osobina i kao da ćemo i u tim boljim vremenima “istu pesmu pevati”. Zapitajmo se kako da stvorimo štit i odbijemo sve što nam agresivno, smišljeno, nehumano nameću? Kako ponovo staviti u funkciju svest, koja nam je po prirodi data? Kako ponovo pronaći oslonac u sebi i shvatiti da možda baš sada živimo te bolje dane? Kako sebe ubediti da je sadašnjost ono sigurno i jedino što imamo i da se tu krije svaka budućnost? Odgovor je u jednoj reči – ŽELJA. Probudite u sebi želju za životom i svim onim malim stvarima koje ga čine. Ne plašite se da pokažete emociju, imajte strpljenja da saslušate sagovornika, nemojte misliti da je samo vaš problem najveći, idite na pijacu i uživajte u lepoti šarenih namirnica, zdravoj hrani, šetajte, čitajte dobre knjige, osetite svaki gutljaj kafe, dan započnite osmehom… Ako samo deo ovoga ostvarite, vi već živite svoje sutra, a sve što se preko toga desi biće vam nagrada za to što ste shvatili suštinu života.


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.