Čizkejk s malinama – savršena letnja poslastica

Ovom desertu nemoguće je odoleti, a pritom se lako priprema 

by | jun 19, 2023
Čizkejk s malinama

Ako ste u potrazi za savršenom letnjom poslasticom, predlažemo čizkejk s malinama. Preukusan je i lako se priprema.

Za pravljenje čizkejka s malinama trebaće vam:

  • Keks – Ako nemate mleveni pri ruci, stavite keks u kesu i izgnječite oklagijom.
  • Krem sir – Koristite omekšani punomasni krem sir. Možete ga staviti u mikrotalasnu na desetak sekundi.
  • Pavlaka – Koristite punomasnu pavlaku za najbolji ukus.
  • Jaja – Ostavite ih prethodno da odstoje na sobnoj temperaturi da bi se bolje umutila.
  • Sveže ili zamrznute maline – Za ukrašavanje će vam trebati sveže maline. A za preliv možete koristiti i zamrznute.

Čizkejk s malinama: Kako se pravi

Sastojci:

Za podlogu:

  • 1 šolja mlevenog keksa
  • 2 ½ kašike otopljenog putera
  • 1 ½ kašika šećera
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 450 g krem sira
  • 2 jajeta
  • ⅔ šolje šećera
  • ⅔ šolje pavlake
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • ¼ kašičice soli

Za preliv:

  • 2 šolje svežih ili zamrznutih malina
  • 3 do 5 kašika šećera (prema ukusu)
  • 1 kašičica limunovog soka

180 g svežih malina za ukrašavanje

Priprema:

  1. Obložite okrugli kalup pairom za pečenje i zagrejte rernu na 180° C.
  2. Pomešajte keks, omekšao puter, šećer i prstohvat soli. Sipajte to u kalup i ravnomerno rasporedite. Dobro pritisnite. Pecite 8 do 10 minuta, pa ostavite da se ohladi. Smanjite rernu na 160° C.
  3. Umutite mikserom omekšali krem sir, jaja, šećer, pavlaku, vaniliju i so dok ne dobijete glatku kremu. Na kraju, uklonite velike mehuriće vazduha tako što ćete smanjiti brzinu na najnižu postavku na 1 do 2 minuta.
  4. Sipajte fil preko podloge i ravnomerno ga rasporedite. Lupnite par puta kalupom o podlogu kako bi se uklonili mehurići vazduha. Prekrijte alufolijomStavite kalup u veću tepsiju i u tu tepsiju sipajte šolju do dve vode.
  5. Pecite na 160° C 75 minuta. Isključite rernu i odškrinite vrata (možete staviti drvenu varjaču). Ostavite tako jedan sat, pa izvadite iz rerne. Uklonite foliju i ostavite da se ohladi. Držite u frižideru minimum 4 sata.
  6. Da biste napravili preliv, sipajte u šerpu maline, šećer i limunov sok. Zagrevajte to na srednjoj temperaturi sve dok ne proključa. Po potrebi, dodajte još malo šećera i limunovog soka.
  7. Zatim procedite, da se uklone semenke. Ako je potrebno, razblažite sa 1 kašičicom vode, ali imajte u vidu i to da se preliv zgušnjava kako se hladi.
  8. Prelijte kolač i ukrasite svežim malinama. Kolač secite nožem koji ste prethodno umočili u toplu vodu.
Larisa Andreeva/gettyimages.co.uk