Prste da poližete: Salata sa jagodama na 4 neodoljivo slatka i slana načina

by | jun 14, 2023
Salata sa jagodama

Jagode su same po sebi vredne čekanja cele godine ali salata sa jagodama je nešto potpuno drugačije i još ukusnije što morate probati (dok ih još ima).

Ove neobične kombinacije su provereno fenomenalnog ukusa, a uz to su i vrlo zdrave, pa su idealan obrok zbog god nećete morati da brojite kalorije. Otkrivamo vam 4 najukusnija recepta.

Prste da poližete: Salata sa jagodama na 4 neodoljivo slatka i slana načina

Salata sa avokadom, jagodama i prelivom od semenki maka

salata sa jagodama

Za salatu:

  • 75g baby spanaća
  • 6 svežih jagoda
  • 1 avokado
  • feta sir (po ukusu)
  • 10 badema
  • 1/3 glavice crvenog luka

Za preliv:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika mlevenog maka
  • pola kašike senfa
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice bibera

Priprema:

U odvojenoj posudi pripremite preliv: pomešajte med, maslinovo ulje i mak. Zatim dodajte senf, biber i so. Količina sastojaka zavise od vaših ličnih preferencija i nisu obavezni u pripremi preliva za salatu.

Isecite sastojke neophodne za salatu. Jagode, avokado i feta sir isecite na kockice, a crveni luk na tanke kriške. Bademe isecite na četiri dela ili izblendajte na krupno i dodajte spanać. Seckane sastojke prebacite u tanjir za salatu, pomešajte sa prelivom i poslužite.

Salata sa piletinom i jagodama

salata sa jagodama

Za salatu:

  • 1 pileće grudi
  • 75g baby spanaća
  • 6 svežih jagoda
  • 1/3 glavice crvenog luka
  • 1 avokado
  • rendani parmezan
Za preliv:
  • 1 vezica sveže mirođije
  • 1 češnjak belog luka
  • morska so po ukusu
  • biber po ukusu
  • senf po ukusu
  • sirće po ukusu
  • pola kašike maslinovog ulja

Priprema:

Pomešajte sastojke namenjene pripremi preliva za salatu. Iseckajte mirođiju i beli luk. Pileći file isecite na šnicle, marinirajte 30 minuta na posebnom tanjiru u polovini preliva za salatu. Drugu polovinu preliva stavite u frižider pre pravljenja salate.

Kada je piletina marinirana, zagrejte grill tiganj i sipajte malo maslinovog ulja. Svaku šniclu pecite oko 15 minuta na srednjoj vatri, dok ne dobije zlatno-braon boju.

Dok se piletina peče, iseckajte ostale sastojke. Jagode i avokado isecite na kockice, luk na tanke kriške, i dodajte spanać.

Gotovu piletinu isecite na trakice i stavite je u tanjir sa ostalim sastojcima. Pospite salatu drugom polovinom preliva i rendanim parmezanom

Jagode i račići – egzotična salata

salata sa jagodama
Za salatu:
  • pola glavice crvenog luka
  • 300g smrznutih račića
  • 7 svežih jagoda
  • 75g sveže salate po izboru
  • feta sir po ukusu
  • 1 sveži krastavac
Za preliv:
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • 2 kašike vode
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice bibera

Priprema:

Pripremite preliv za salatu tako što ćete sve sastojke pomešati u posebnoj posudi.

Zagrejte grill tiganj sa malo maslinovog ulja. Stavite oljuštene račiće i pecite ih oko 6 minuta ili dok ne dobije zlatno-braon boju.

Dok se račići peku, iseckajte ostale sastojke. Jagode, feta sir i krastavac na kockice, luk na tanke kriške i salatu.

Kada se rakovi ispeku, stavite ih u tanjir sa ostalim sastojcima, prelijte prelivom za salatu i izmešajte.

Voćna salata

salata
Za salatu:
  • 10 svežih jagoda
  • pola pomorandže
Za preliv:
  • sok polovine narandže
  • malo limunovog soka
  • 1 kašičica smeđeg šećera

Priprema:

Prvo je potrebno da isečete pomorandžu na dva dela: jedan deo očistite od kore, a drugi ne. Jagode isecite na kockice, isecite pomorandže bez kore na kriške.

Da biste napravili preliv, iscedite sok od pola pomorandže i limuna, a tome dodajte smeđi šećer.

Pomešajte kriške jagoda i pomorandže sa prelivom i ostavite u frižideru 20 minuta pre serviranja.

Miljana Momirović Anna Puzatykh/GettyImagesPlus, Vezzani Photography/GettyImagesPlus, Candice Bell/GettyImagesPlus, surabhi25/GettyImagesPlus