Proja sa šunkom: Savršena za doručak uz topao čaj ili mleko

by | novembar 24, 2023
Proja sa šunkom: Savršena za doručak uz topao čaj ili mleko

Ako volite proju, onda će vam se dopasti i proja sa šunkom. Brzo se priprema i idealna je za doručak ili večeru.

Nema ništa lepše od mirisa proje koji se širi po celoj kući. Ovo starinsko jelo možete pripremati na bezbroj načina: sa sirom, blitvom, spanaćem, pečenim paprikama, šunkom, kulenom…

Proja sa šunkom: Brzo zasiti i podiže energiju

Proja nije samo zdrava već i veoma hranljiva. Kukuruzno brašno je dobar izvor složenih ugljenih hidrata i pruža organizmu energiju koja je potrebna za svakodnevne aktivnosti. Osim toga, bogato je vlaknima koja su važna za zdravlje probavnog sistema. Vlakna pomažu u održavanju redovnog varenja i mogu doprineti osećaju sitosti. Ako jedete proju, snabdećete organizam vitaminima B1 i B3, kao i folatima, fosforom i magnezijumom.

Kukuruzno brašno u svom prirodnom obliku je bez glutena, što ga čini pogodnim za ljude koji su osetljivi na gluten ili imaju celijakiju. Međutim, ako izbegavate gluten, važno je kupovati kukuruzno brašno koje nije kontaminirano glutenom tokom procesa proizvodnje. Kukuruzno brašno sadrži fitosterole koji mogu podržati zdravlje srca tako što smanjuju apsorpciju holesterola.

Sledeći video prikazuje jedan od načina na koji možete pripremiti proju sa šunkom:

Kako se priprema proja sa šunkom

Sastojci:

  • 12 supenih kašika kukuruznog brašna
  • 4 supene kašike belog pšeničnog brašna
  • 3 jajeta
  • 200 ml jogurta
  • 200 ml mineralne vode
  • 250 g belog sira u krišci
  • 100 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g šunke
  • 1/2 kašičice soli
  • susam za posipanje

Priprema:

  1. U vanglici sjediniti kukuruzno i pšenično brašno s praškom za pecivo i malo soli, te promešati.
  2. Posebno sjediniti jaja, mleko i ulje, pa umutiti žicom. Postepeno dodavati mešavinu suvih sastojaka i nadalje mešati dok se ne dobije ujednačena smesa.
  3. Sir u krišci izmrviti viljuškom i umešati u smesu. Šunku iseći na kockice, te i nju dodati u smesu i promešati.
  4. Tepsiju dimenzija 20×30 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u nju smesu za proju. Posuti je susamom i peći u zagrejanoj rernina 200°C dok ne porumeni.
  5. Pečenu proju ostaviti da se prohladi, a zatim je iseći na kocke i poslužiti.

 

from_my_point_of_view/gettyimages.co.uk