Orzo salata sa tikvicama i šampinjonima: Lagan i brz obrok za letnje dane (video)

by | avgust 16, 2023
Orzo salata sa tikvicama i šampinjonima

Orzo salata sa tikvicama i šampinjonima je recept koji će vas odmah osvojiti. Ukusan obrok u nekoliko koraka sa kojim ćete biti oduševljeni.

Orzo salata sa tikvicama i šampinjonima: U ovaj recept ćete se zaljubiti

Ova salata kombinuje veliki broj sastojaka i mešavinu ukusa što je čini bogatim obrokom koji će vas ostaviti site. Osim toga što će vaše čulo ukusa biti zadovoljeno, ona se brzo sprema stoga je idealan kada ste u žurbi, a potreban vam je zdrav obrok. Sjajna je i za posluženje u većem društvu, a možete je lako i prilagoditi različitim dijetama.

Posne šnicle od tikvica: Ukusna zamena za mesni obrok

Brz obrok pun hranljivih materija

Ova salata je idealna za ona koji paze na unos kalorija i žele da izgube na kilaži. Osim toga, sadrži veliki broj biljnih hranljivih materija zahvaljujući raznovrsnom povrću. Dakle, ona je prepuna vitamina, minerala, antioksidanata i fitonutrijenata. Pored toga, ovo povrće bogato je vlaknima koje je veoma važno za zdravlje našeg probavnog sistema i regulaciju nivoa šećera u krvi.

Orzo salata sa tikvicama i šampinjonima: Nutritivna vrednost

Ovaj obrok može biti niskokaloričan ako se koristi malo pesto sosa, ali inače oko sadrži 450 kcal, a veoma je bogat izvor ugljenih hidrata (oko 83g), proteina (oko 12g) i takođe sadrži natrijum koji nam je neophodan za rad srca. Uz to ovaj ukusni obrok sadrži veliku količinu vitamina C i A, kao i gvožđa i kalcijuma.

Orzo salata sa tikvicama i šampinjonima: Recept

Sastojci:

  • 220 g Orzo testenine
  • 2 kašike vode (za dinstanje povrća)
  • 1/4 šolje belog vinskog sirćeta
  • So i biber po ukusu
  • 1 srednja tikvica, vrlo tanko isečena
  • 1 srednja žuta tikva, vrlo tanko isečena
  • 5 čeri paradajza isečenih na pola
  • 100 g pečuraka isecite na kockice
  • Pesto sos (opciono)
  • 10 g seckanih badema

Priprema:

  • Skuvajte orzo testeninu prema uputstvu na pakovanju i ocedite
  • U međuvremenu, u velikoj posudi umutite sirće, 1/4 kašičice soli i bibera.
  • Dodajte tikvice i promešajte da se sjedine.
  • Ostavite ih da odstoje dok orzo ne bude gotov, najmanje 5 minuta.
  • Zagrejte poseban tiganj i dodajte isečene bademe uz često mešanje dok ne dobiju željenu boju i ostavite ih po strani.
  • U tiganju zagrejte vodu, a zatim dodajte tikvice, pečurke, paradajz i pržite dok ne omekšaju, oko 5 minuta.
  • Dodajte orzo u tiganja sa kuvanim povrćem i mešajte dok se ne sjedini.
  • Ukoliko koristite i pesto sos, dodajte ga u smesu i mešajte dok se sve ne sjedini.
  • Dodajte i bademe u tiganj i promešajte dok se sve ne sjedini.
  • Skinite sa ringle, prebacite u posudu za serviranje i uživajte.

Prijatno!

zhudifeng/GettyImagesPlus