Posna pita od praziluka i krompira: Ukusnija od klasične krompiruše

by | decembar 14, 2023
Posna pita od praziluka i krompira: Mnogo ukusnija od klasične krompiruše

Danas je na meniju posna pita od praziluka i krompira. Ako volite klasičnu krompirušu, ova pita će vas oduševiti. Preukusna je.

Ideja za pripremu posnih specijaliteta ne fali. Ali nekako svi najviše volimo klasična jela. Jedno od njih je i omiljena krompiruša, samo što je ovaj put pripremamo sa prazilukom.

Posna pita od praziluka i krompira: Zimsko jelo koje svi vole

Miris krompiruše mnoge podseća na detinjstvo. Zato je toliko volimo. A  o ukusu i da ne pričamo. Malo je tako jednostavnih, a tako neodoljivih jela kao što je pita sa krompirom. Idealna je za vreme posta, jer se maahom i pravi posna. Mada mnoge domaćice u krompirušu dodaju i kajmak, sir ili slaninicu. Ako želite još ukusniju posnu krompirušu, napravite je sa prazilukom. Neodoljiva je.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako ne postite, na internetu se mogu naći odlični recepti za mrsnu pitu sa krompirom i prazilukom ili recepti koji sadrže veganski puter i veganski sir (to još nismo probali – kad probamo javićemo vam utiske). Sledeći video koji smo pronašli na Jutjubu prikazuje kako možete napraviti mrsnu pitu od praziluka i krompira:

Recept za posnu pitu od praziluka i krompira

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 500 g belog krompira
  • 2 manja praziluka ili jedan veći
  • ulje
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
  2. Oljuštite i narendajte krompir. Očistite i iseckajte praziluk.
  3. Zagrejte dve kašike ulja na srednjoj temperaturi i propržite praziluk dok ne omekša.
  4. Dodajte krompir i malo vode i dinstajte 3-4 minuta. Posolite i pobiberite.
  5. Premažite jednu koru uljem pa na nju stavite drugu koru. Preko rasporedite malo fila i urolajte kao i svaku drugu pitu. Ili možete samo ređati red kora, red fila (na kraju obavezno treba da budu kore).
  6. Poređajte rolne u podmazanu tepsiju i premažite uljem.
  7. Pecite u zagrejanoj rerni sve dok pita ne porumeni. Zatim je izvadite, poprskajte hladnom vodom i prekrijte krpom.
  8. Služiti kad se prohladi.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama
cenkaysahinalp73/gettyimages.co.uk