Pljeskavice od tikvica: Iznenadićete se koliko su ukusne

by | avgust 7, 2023
Pljeskavice od tikvica

Ako ste na dijeti i volite povrće, imamo odličan predlog za brz i lagan letnji ručak – pljeskavice od tikvica. Lako se pripremaju, a recept se može korigovati prema ukusu.

Od tikvica baš svašta može da se napravi – i to ne samo slana jela, već i slatkiši (ali o tome ćemo nekom drugom prilikom). Sada su nam i dalje u fokusu ideje za brz ručak ili večeru. I još uvek pazimo na kalorije – treba stati u omiljne šorc ili usku haljinu. A to uopšte nije lako kad nas mame sladoledi sa svih strana. Treba dati orden svima koji uspevaju da im odole…

Kako dan ne biste završili s kalorijskim suficitom, umesto klasičnih pljeskavica, zaručak ili večeru pripremite pljeskavice od tikvica. Podjednako su ukusne ako se peku u rerni, tako da možete izbeći prženje u ulju i time još više smanjiti broj kalorija.

Kako se pripremaju pljeskavice od tikvica

Sastojci:

  • 2 narendanih tikvica
  • 1 srednja glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 3 velika tvrdo kuvana belanceta, sitno iseckana (opciono)
  • ½ šolje prezle
  • 2  jajeta
  • ½ kašičice morske soli
  • mleveni crni biber po ukusu
  • malo tucane ljute papričice
  • 2 kašike ulja

Priprema:

  1. Kada narendate tikvice, ostavite da se ocedi višak tečnosti.
  2. Pomešajte tikvice, luk, prezle, jaja, so, biber i ljutu papričicu.
  3. Lagano umešajte iseckana belanca.
  4. Zagrejte 1 kašiku ulja u velikom tiganju na srednjoj vatri. Kada se tiganj i ulje zagreju, malo smanjite temperaturu.
  5. Kašikom vadite smesu i formirajte pljeskavice. Malo ih spoljštite kašikom.
  6. Pržite s obe strane dok ne porumene. Zatim ih ređajte na tanjir na koji ste prethodno stavili papirni ubrus.
  7. Poslužite pljeskavice uz zelenu salatu, paradajz i sos po želji.

Napomena: Pljeskavice ne morate pržiti – možete ih upeći. Jednostavno je. Obložite tepsiju papirom za pečenje i poređajte pljeskavice. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.

Savet plus: U smesu za pripremu pljeskavica od tikvica možete dodati: začinsko bilje po želji, seckanu kuvanu piletinu, tunjevinu, grašak, kukuruz šećerac… Možete staviti sve što volite. Sa ovim receptom je lako ekesperimentisati.

Prijatno!

Bakin sataraš: Najbrži i najukusniji ručak – i još čuva liniju

 

nata_vkusidey/gettyimages.co.uk