Savijača s kiselim kupusom: Jelo koje ne smete propustiti

by | novembar 9, 2023
Savijača s kiselim kupusom: Jelo koje ne smete propustiti

Ako volite kiseli kupus i domaće pite, imamo odličan predlog za vas – Savijača s kiselim kupusom. Ko je jednom probao, stalno je pravi.

Ovu savijaču možete spremati i posnu, samo izbacite jaje i slaninu iz recepta. A za one koji ne poste, osim slanine, u savijaču možete dodati i kobasicu, šunku, pečenicu… Ukus je fenomenalan.

Savijača s kiselim kupusom: Ništa zdravije od kiselog kupusa

Konzumiranje fermentisane hrane kao što je kiseli kupus može učiniti mnogo toga dobrog za zdravlje. Tako da savijača s kiselim kupusom nije samo vrlo ukusna već i zdrava.

Kiseli kupus je izvor bakterija mlečne kiseline, te zahvaljujući tome može pomoći u jačanju imuniteta i suzbijanju upala. Osim toga, probiotičke bakterije su ključne za normalan rad creva i dobru probavu. Kiseli kupus je bogat antioksidativnim vitaminima C i E. Takođe sadrži biljno jedinjenje kaempferol. U laboratorijskim studijama, istraživači su otkrili da kaempferol može zaštititi  od oksidativnog oštećenja uklanjanjem slobodnih radikala, koji su nestabilni i visoko reaktivni molekuli koji mogu izazvati upalu. To su samo neki do razloga (ima ih još) zbog kojih treba jesti kiseli kupus što češće.

Recept s TikTok-a

Na TikTok-u smo pronašli zanimljiv recept za pravljenje pite od kiselog kupusa:

@zokas_kitchen Pie with sauerkraut #pie #sauerkraut #cooking #food #fyp #viral ♬ original sound – ZOKA’S KITCHEN

Recept za savijaču s kiselim kupusom

Sastojci:

  •  500 g lisnatog testa s kvascem 
  • 400 g kiselog kupusa
  • 6 listova slanine 
  • 1 glavica crnog luka
  • malo ulja 
  • mleveni biber 
  • 1/2 kašičice kima u zrnu 
  • 1 jaje 
  •  so

Priprema:

  1. Crni luk, kiseli kupus i slaninu iseći na kockice. Na malo ulja propržiti luk da postane staklast, pa dodati slaninu, te i nju kratko propržiti.
  2. Umešati kupus i dinstati desetak minuta dok suvišna tečnost ne uvri. Posoliti i pobiberiti po ukusu, pa dodati kim.
  3. Testo istanjiti u pravougaonu koru, pa uzduž po sredini rasporediti fil od kupusa. Bočne stranice blago preklopiti preko testa, pa ga po dužini saviti u rolat.
  4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, te u nju prebaciti rolat, premazati ga umućenim jajetom i posuti kimom.
  5. Peći u zagrejanoj rerni na 200°S oko 40 minuta dok ne porumeni.

Prijatno!

NoirChocolate/gettyimages.com