L&Z sagovornice otkrivaju: S kakvim se izazovima koža suočava tokom i nakon drugog stanja?

by | 22 juna, 2022
koža

Koža se tokom života suočava sa različitim izazovima, posebno tokom trudnoće i perioda dojenja. Dve poznate mame – princeza Ljubicu Karađorđević i modna dizajnerka i manekenka Iva Bataković – otkrile su nam kako su prebrodile ove periode.

KOŽA: KROZ ŠTA SVE PROLAZI…

TOKOM DRUGOG STANJALjubica Karađorđević, princeza

Tokom trudnoće, koje ste nove navike uveli u svoju rutinu nege, a kojih ste se odrekli?

Koristila sam prilično blagu kozmetiku, uglavnom zasnovanu na prirodnim sastojcima, pa nije bilo potrebe za bilo kakvom drastičnom promenom. Određene sastojke treba izbegavati u trudnoći, kao što su salicilna kiselina, retinoidi i slično, te – ukoliko sam tokom drugog stanja poželela da isprobam neki novi proizvod – pažljivo sam proučavala njegov sastav. U svoj režim nege uvrstila sam hranljiva ulja koja pomažu da koža ostane elastična i hidrirana, kao i da lakše podnese promene s kojima se u periodu trudnoće suočava. Još u prvoj trudnoći izbacila sam visokoparfemisane proizvode – ne zato što smatram da su izrazito štetni, već zato što mogu da iritiraju nežnu bebinu kožu, tako da je većina moje kozmetike blagog mirisa (sem omiljenog parfema – njega se nisam odrekla!).

Da li ste uradili reviziju i kad je o proizvodima za čišćenje doma reč?

Sve štetne proizvode sam izbacila još u prvoj trudnoći i nisam im se više vraćala kako bih zaštitila ćerkicu od potencijalnog rizika. Kad govorimo o kućnoj hemiji, tu se i sada oslanjam na nežnije alternative. Imamo i ljubimce, pa je lakše da toksičnih proizvoda uopšte i nema u kući, nego da brinem da li će neko zalutati u pogrešan ormarić.

Jeste li strahovali zbog potencijalne opasnosti od nastanka strija i šta ste činili kako biste predupredili taj scenario?

Nisam bila u strahu. Smatram da se ne treba stideti svog tela, pogotovo ako ono nosi uspomenu na jedan tako veličanstven uspeh kao što je rađanje novog života. Negovala sam se visokohidrirajućim losionima i kvalitetnim uljima, kao što su ulje koštica grožđa, nevena i koštica kajsija, ali se nisam opterećivala ni strijama ni drugim promenama koje se dešavaju u trudnoći. One su sasvim prirodne i ne treba zbog toga sebi stvarati nepotreban stres.

Mnoge trudnice primećuju da im koža postaje lepša, a kosa sjajnija i gušća. Da li je takav slučaj bio i kod vas?

U prvoj trudnoći sam to i te kako primetila, u drugoj – znatno manje. Imala sam sreću da me je genetika nagradila gustom kosom i čistom kožom, pa promene u trudnoći nisu bile toliko očigledne.

Imate li neki svoj princip kojeg se generalno pridržavate kad je nega u pitanju?

Duboko verujem da je osnova lepog izgleda zdrav i negovan ten, pa da tek potom na red dolazi šminka, kao način da istaknemo ono najlepše na nama i prikrijemo nedostatke. Moja rutina nege prilično je jednostavna. Verujem da je manje zapravo više kada je koža u pitanju, kao i da preterujući s brojem proizvoda možemo da napravimo više štete nego koristi. Statistika kaže da, u proseku, koristimo više od 160 različitih kozmetičkih sastojaka svakog dana, što može da „zbuni“ kožu i učini je osetljivom. Zato se trudim da moja rutina bude što efikasnija, ali ne i kompleksna. Ne ograničavam se na prirodnu kozmetiku, taj pojam je vrlo širok i u kozmetologiji nedovoljno precizno definisan, ali volim prirodne sastojke i proizvode koji se na njih oslanjaju.

PROČITAJTE I…Dnevnici beauty eksperata: L&Z sagovornice otkrivaju svoju rutinu nege kože

NAKON POROĐAJA…

Iva Bataković, modna dizajnerka i manekenka

Da li se i u kojoj meri vaša rutina nege kože promenila nakon što ste postali mama?

Mnogo se promenila! Okrenula sam se potpuno prirodnim proizvodima za negu. Osim toga, nemam ni vremena da se bavim preterano komplikovanim koracima nege, što je bio slučaj pre trudnoće. Od kada sam dobila sina, imam vremena da očistim lice mlekom za čišćenje, te da namažem kremu – i to jednu, za bilo koje doba dana. Moj izbor su proizvodi Biologique Recherche.

Kakva je situacija kada je o nezi tela reč? Da li je trudnoća na vašoj koži ostavila posledice u vidu strija?

Nisam ih dobila jer sam odmah, čim sam saznala da sam u drugom stanju, počela da upotrebljavam Weleda kremu. Tokom trudnoće, umesto mleka za telo, često sam mazala organsko kokosovo ulje. Nakon porođaja, nastavila sam da praktikujem negu prirodnom kozmetikom, te i sada koristim Weledino mleko za telo. Osim toga, odrekla sam se klasičnog dezodoransa, najviše zbog porasta obolelih od kancera i kod nas i u svetu. Upotrebljavam samo stik na bazi potpuno prirodnih sastojaka.

Često, posle porođaja, žene imaju problem s opadanjem kose. Da li je to bio i vaš slučaj?

Kosa mi je toliko opadala da sam u jednom momentu dobila zaliske. Nikakve suplemente nisam uzimala, sama od sebe se oporavila. Sada mi na mestu zalistaka raste nova kosa.

Kakva je sada vaše koža, u odnosu na period pre trudnoće?

Mnogo lepša nego ranije! Mislim da je to zbog činjenice da sam je ranije pretrpavala različitim proizvodima za negu, dok sad ona konačno može da diše, budući da koristim samo ono osnovno – mleko za čišćenje i kremu. Smatram da je to idealna kombinacija i da sve više od toga samo „guši“ kožu. Micelarnu vodu nisam imala potrebe da koristim jer, otkako sam se porodila, nisam se čestito ni našminkala (smeh).

Jeste li praktikovali neke kozmetičke tretmane posle porođaja?

Osim masaže lica, nisam išla na druge tretmane. Čišćenje i ceđenje lica ne praktikujem, masažama sam sasvim zadovoljna. Tu rutinu neću menjati i nastaviću primat da dajem prirodnim proizvodima za negu.

INFO PLUS Sa kojim se izazovima koža suočava u vrelom periodu godine, i kako da prevaziđete ili da sanirate različite probleme koje donosi leti, saznajte u aktuelnom broju.

lepotaizdravlje.rsLuka Šarac, Privatna arhiva, RusN/iStock via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.