Kako da manikir traje duže na moru: 6 saveta profesionalaca!

by | 14 juna, 2023
kako da manikir traje duže na moru

Sigurno ste se makar jednom zapitali postoje li trikovi kako da manikir traje duže na moru? Ukoliko ih još niste otkrili, na pravom ste mestu!

Pred odlaska na letovanje, pored svih obaveza, organizacije i pakovanja, razmišljamo i o našim noktima. Da li da stavljamo gel lak ili da namažemo običan premaz? Kako da lak duže traje? Šta ako mi nokat pukne? Šta ako se skine boja? Sva ova pitanja imaju odgovor, koji ćete pronaći u nastavku.

Kako da manikir traje duže na moru?

Koja vrsta premaza je najtrajnija?

Prosečno vreme “nošenja” gel i akrilnih premaza, koje je deklarisao proizvođač, je od tri do četiri nedelje. Ali, realnost koriguje ovaj period na oko dve sedmice. Međutim, poređenje “šelaka” i akrila u ovom indikatoru nije dobra opcija. Naime, ne može se reći da je jedan bolji od drugog – jednostavno se mnogo razlikuju.

Zato pri izboru ne polazite od reklama i saveta prijateljica, već od stanja vaših noktiju: najduže će trajati onaj premaz koji im najviše odgovara. Izbor je individualna stvar, ali generalno preporuke su sledeće. Za tanke i oslabljene nokte, akril je poželjniji: umereno je tvrd (zaptiva i štiti nokatnu ploču), ali u isto vreme dovoljno fleksibilan ─ u slučaju teškog sudara nokta sa bilo kojim predmetom, premaz će delovati kao opruga i ne povređuje nokat. Gel lak je pogodan za zdrave ─ glatke i nedeformisane ─ nokte.

Može li “šelak” da izdrži svih 10-14 dana odmora, punog kupanja, sunca i aktivnog provoda?

„Vek trajanja“ premaza samo sekundarno zavisi od spoljašnjih uslova, uključujući kontakt sa vodom (usput, ni gel lak ni akril ne menjaju svoja svojstva pod uticajem okoline). Pre svega, tehnologija premaza utiče na trajnost manikira. Šta to znači? U salonu, kompetentni specijalista za nokte, pre svega, mora proceniti stanje nokatne ploče i preporučiti vrstu premaza za vas (kao što je gore navedeno). Drugo, mora poštovati glavna pravila: pre nanošenja laka, potrebno je “odmastiti” nokte i “zapečatiti” završnim premazom, a direktno u procesu koristiti bazu, boju i završne premaze jednog proizvođača.

Šelak premaz ne zahteva pranje nokatne ploče pre uklanjanja stare i nanošenja nove, nanosi se u tankom sloju, a svih pet noktiju se polimerizuju u lampi istovremeno!

Ovaj minimum, u principu, garantuje da će otporni premaz trajati na noktima u proseku dve nedelje. Ali ne smemo zaboraviti na faktor individualnosti. Ako kompozicija nije odgovarala noktima (a to se samo proverava testiranjem) ili ako je došlo do neočekivanog skoka hormonskog nivoa, onda su, nažalost, moguća neprijatna iznenađenja u vidu čipova, pukotina i ljuštenja premaza.

Kako da manikir traje duže na moru? Koji su neki od izazova sa kojima se možete suočiti na odmoru kada birate akrilnu završnu obradu?

Nema ih: akril tiho “živi” na noktima do tri nedelje – a čak i nakon ovog vremena ništa mu se neće dogoditi. Samo što će nokatna ploča ponovo izrasti i izgled noktiju oblikovanih akrilom neće biti baš estetski.

Postoje li neki posebni trikovi koji mogu produžiti “život” manikira?

Pre svega, morate zaštititi svoje nokte od mehaničkih oštećenja (na primer, u običnom životu, kompjuterska tastatura i kuhinjsko rende postaju jaki traumatski faktori za „šelak“) i ne zaboravite da nije odgovoran samo idealan premaz u boji za lep izgled ruku i noktiju, ali i negovanu kutikulu. Da biste je hidratizovali i nahranili, ponesite sa sobom na odmor proizvod za negu zanoktica sa uljima slatkog badema, jojobe, pirinčanih mekinja i vitaminima. Odabirom ovog tretmana u obliku ulja i nanošenjem na ceo nokat, moći ćete, između ostalog, duže zadržati završni sjaj noktiju. Isto pravilo ─ hranite i hidrirajte nokte ─ funkcioniše i za manikir sa „standardnim“ premazom. Bez hitne potrebe da ispravite oblik noktiju sa “otpornim” premazom turpijom, isečete ih i obrezujete zanoktice, ovi manevri se ne preporučuju.

U putnu kozmetičku torbu svakako morate staviti turpiju sa tvrdoćom od najmanje 240 jedinica: ako je potrebno, to će pomoći da se ispravi oblik noktiju.

Azbuka veštačkih noktiju: Kako ih izabrati, postaviti, skinuti…

Kako da manikir traje duže na moru i kako ispraviti okrnjen ili skinut gel lak?

Ne pokušavajte da obojite nastalu “ćelavu tačku”. Okrnjen gel lak je slučaj kada treba da uključite perfekcionizam: premaz se mora potpuno ukloniti (naravno, ne samostalno) i ponovo lakirati nokat. Ako znate da pronalaženje manikira na odmoru može biti izazov, razmislite o alternativi, takozvanim lakovima za dugotrajnu upotrebu koje profesionalni brendovi danas imaju u svojim linijama. Obećavaju da će ostati na noktima do 7 dana i ne zahtevaju uklanjanje posebnom tečnošću, što znači da mogu pomoći da se lako vrati besprekoran izgled manikira.

Šta učiniti ako se nokat slomi na odmoru?

Ne možete ga sami “popraviti” (posebno u slučajevima kada je nokat napukao u korenu). Ovu manipulaciju može uraditi samo majstor manikira koji ima neophodnu opremu za sterilizaciju alata. Mnogi još uvek ne veruju u ovo, ali samouklanjanje ili odsecanje gela i akrilnog premaza je ispunjeno ne samo oštećenjem i deformacijom nokatne ploče, već i verovatnoćom infekcije duboko u nokat. Ako je situacija beznadežna, a na horizontu nema salona za nokte, sačekajte dok se ne vratite kući i idite u salon.

 

Lepota i zdravljemirina/iStock/Getty Images Plus via Getty Images