Sakrijte crvenilo šminkom: 8 trikova za najbolji mejkap kada imate rozaceu

by | april 15, 2024
šminka koja prekriva crvenilo kože

Šminka koja prekriva crvenilo lica je obavezan deo dnevne rutine ako imate rozaceu. Mi donosimo 7 profesionalnih trikova za najbolji efekat

Oko trećine žena posle četrdesete ima problema sa crvenilom lica. Najpre počinje blago, kao zajapurena koža i vi to i ne registrujete, već povezujete sa drugim, spoljnim faktorima. Crvenilo kože obično počinje kao slabo crvenilo preko nosa i jagodičnih kostiju ali se vreenom pogoršava. Oštećenja od UV zraka koja smo akumulirale sa godinama mogu imati za posledicu nežnu, svetlu i osetljivu kožu sa trajnim crvenilom i vidljivim krvnim sudovima, posebno na bočnim stranama nosa.

Crveno značajno utiče na kvalitet i odlike kože. Ne samo da je boja kože manje ujednačena već i tekstura kože postaje grublja. Crvenilo kože je često povezano sa neprijatnim znacima osetljivosti kože kao što su svrab, peckanje i bockanje. Stoga ne čudi što žene koje imaju rozaceu često traže načine da prekriju crvenilo kože.

Šta je rozacea i zašto se javlja crvenilo kože?

Crvenilo kože se može pojaviti svuda, u izolovanim područjima ili poput mrlja na celoj koži. Kakve su crvene mrlje na koži i kakav osećaj imate otkriva uzrok vašeg stanja.

Crvenilo kože ima različtite uzroke, neki su privremeni, a neki trajni poput rozacee ili psorijaze.  Ako ste se ikada zapitali: „Zašto su mi obrazi uvek crveni?“ zatim razmotrite neke od najčešćih razloga:

Rozacea: Često počinje sa kožom koja lako crveni i može se razviti u dugotrajno crvenilo praćeno vidljivim venama, pustulama, izbočinama i osetljivošću.
Psorijaza: Ovo je stanje kože koje uzrokuje fleke ljuskavog crvenila.
Opekotine od sunca: Ako ste bili izloženi suncu bez SPF-a, vaša koža može izgoreti i postati crvena. U zavisnosti od težine, opekotine od sunca mogu trajati nekoliko dana ili duže. Takođe možete osetiti otok, bol, plikove i ljuštenje.
Alergijska reakcija: Takođe poznata kao kontaktni dermatitis, alergijska reakcija se javlja kada je vaša koža izložena iritantu. Obično će nestati nakon što se iritant ukloni.
Reakcija na kozmetiku: Neki sastojci za negu kože — kao što su alfa hidroksi kiseline (AHA), fizički pilingi i retinoidi — mogu izazvati blago, privremeno crvenilo.
Vežbanje: Naša tela se prirodno zacrvene tokom i posle fizičke aktivnosti zbog povećanog protoka krvi. Obično ćete se osloboditi crvenila u roku od sat ili dva.
Izbijanje akni: Aktivno izbijanje akni može stvoriti crvenilo na/oko samih bubuljica ili na većim površinama na licu.

Ako ne možete tačno da odredite uzrok zašto vam se javlja crvenilo kože,  uvek je dobra ideja da razgovarate sa lekarom opšte medicine ili dermatologom.

Šminka koja prekriva crvenilo lica

Dobra rutina nege kože, ali i pravi trikovi za mejkap mogu vam pomoći da svoje stanje učinite manje vidljivim.

Kako se neguje koža sa rozaceom?

Koža sa rozaceom mora da bude negovana na pravi način, ako želite da šminka prokrije crvenilo kože- Svaki dermatolog, šminker ili estetičar će se složiti da vam nega kože mora biti prioritet broj 1 dok pokušavate  da smanjite crvenilo na licu.

Počnite sa sredstvom za čišćenje koje je formulisano za osetljivu kožu, a zatim nastavite sa laganim, umirujućim serumom za lice za kožu sklonu rozacei. Ako su akne izvor vašeg crvenila, uvedite kozmetička sredstva koja ciljaju ovaj problem, recimo sa salicilnom kiselinom.

Pre šminkanja obavezno nanosite kremu sa SPF faktorom jer vama izlaganje Suncu samo pogoršava stanje kože.

Kako se nanosi šminka koja prekriva crvenilo lica?

Korak 1: Prajmer

Kada nanosite šminku da biste smanjili crvenilo, dobra je praksa da prvo koristite prajmer. Ovo postavlja scenu za gladak ten, a takođe može pomoći da vaša podloga ostane na mestu tokom celog dana. Birajte onaj koji je pogodan za sve tipove kože – čak i za najosetljiviju.

Korak 2: Krema za neutralizaciju crvenila

Bez obzira da li imate posla sa rozaceom ili bilo kojim drugim oblikom crvenila na koži, ključni korak u šminkanju jeste da pokrijete crvenilo lica. Najbolje rešenje je nanošenje neutralizirajućeg proizvoda za korekciju boje. To su tonirane kreme koje bukvalno umanjuju ccrvenilo lica čim se nanesu, a istovremeno smiruju vašu kožu.

Korak 3: Puder

Kada je vaša koža pripremljena, možete preći na puder. Kada birate proizvod, uverite se da koristite najbolju šminku za rozaceu, osetljivu kožu, izbočine ili drugo crvenilo. Preporučujemo proizvod formulisan sa umirujućim sastojcima koji vole kožu i dodatnim SPF faktorom. Pored kolagena i peptida koji podržavaju elastičnost i vidljivo smanjuju fine bore, okvakvi proizvodi mogu da sadrže i niacinamid koji pomaže u borbi protiv hiperpigmentacije.

Korak 4: Spot korektor

Za manje ali izraženije crvenilo koristite spot korektore. Dovoljna je jedna tačkica sredstva da zamaskira crvenilo, a neće se pretvoriti u masku, koru, niti pucati tokom dana. Počnite tako što ćete malu količinu proizvoda natapkati prstima, a zatim je tapkati na kožu i izblendati pomoću četke za šminku.

Korak 5: Setovanje

Jedan od najboljih saveta za šminkanje kože sa rozaceom jeste da setujete korektor i podlogu puderom ili sprejom. Ovo pomaže da vaša šminka koja pokriva crvenilo kože traje tokomcelog dana.

Korak 6: Rumenilo hladnog tona

Evo još jednog brzog saveta o tome kako da prikrijete crvenilo lica: posegnite za hladnim rumenilom. Topli ili žuti tonovi imaju tendenciju da izraze crvenilo, dok hladnija nijansa može da neutrališe crvenilo, a da i dalje stvara prelepu boju.

Postoji mnogo boja koje možete izabrati, uključujući bobičastu, ljubičastu, ljubičastu i bledo ružičastu.

Korak 7: Hladni karmin

Na isti način na kojui rumenilo hladnih tonova može vizuelno da umanji crvenilo kože, neutralni ili hladni ruž za usne ili sjaj za usne mogu stvoriti uravnoteženiji ton lica. Razmislite o crvenim ruževima u plavim tonovima (klasika tokom cele godine!), rasprskavanju fuksije, bogatoj šljivi ili  boji ruže.

nemchinova/istock/gettyimagesplus