Zašto vam obrve sporo rastu? Možda je kriva pinceta

by | 31 avgusta, 2023
Zašto vam obrve sporo rastu

Ako se pitate zašto vam obrve sporo rastu, najpre razmotrite kako ih negujete?  Zbog čestih eksperimenata, veoma je teško vratiti prirodan oblik obrva.

Pre nego što pređete na moguće razloge gubitka obrva, prisetite se kakav je bio vaš prirodni oblik obrva. U tome će vam pomoći fotografije iz detinjstva, pre nego što ste se dohvatili pincete za čupanje obrva. Priroda nam je dala određeni broj folikula dlake koji se ne mogu menjati. Dobra vest je da će pravi alati i strpljenje (od 6 meseci do godinu dana) dati odličan rezultat i opet ćete imati lepe obrve.

Zašto vam obrve sporo rastu: Ovo su mogući razlozi

Stanje tela

Obrve prolaze kroz isti ciklus života kao i kosa na glavi: aktivni rast, prelazna faza, faza mirovanja i gubitak. Ovaj proces se odvija tokom 3-4 meseca i najčešće je nevidljiv. Stoga, kao i u slučaju kose na glavi, uzrok gubitka obrva mogu biti neki zdravstveni poremećaji. Takođe, obrve mogu opadati zbog psorijaze, dermatitisa ili gljivičnih infekcija. I obavezno posetite endokrinologa.

Manjak minerala i vitamina

Drugi razlog za gubitak obrva je nedostatak vitamina i mikroelemenata neophodnih za normalno funkcionisanje folikula dlake. Obavezno proverite krvnu sliku ako primetite da vam se obrve brzo tanje ili da rastu sporije nego obično.

Neuspeli eksperimenti

Pređimo na jednostavnije i banalnije razloge sporog rasta obrva: eksperimente sa čupanjem i praćenje modnih trendova. Činjenica je da često uklanjanje dlaka pincetom može dovesti do povrede folikula dlake. Nakon toga, dlake možda više neće rasti, ali ponekad je ovo reverzibilan proces.

Loša korekcija

Drugi razlog za usporavanje ili nedostatak rasta obrva je nekvalitetan tretman koji je oštetio i folikul dlake. Pre nego što odete u salon, uverite se da je majstor kvalifikovan. Pročitajte recenzije ili idite kod majstora po preporuci.

Alergija na boju

Alergija je individualna netolerancija na bilo koju komponentu farbe za obrve. To može biti još jedan razlog za gubitak obrva.

Uzimanje lekova

Prekomerno opadanje ili spori rast obrva može biti posledica uzimanja nekih lekova, kao i oslabljenog imuniteta. Bolje je da sami ne postavljate dijagnozu i ne čekate da se gubitak zaustavi sam, već da se konsultujete sa specijalistom.

Da vam obrve brže rastu

Sakrijte pincetu

Sakrijte pincetu i ostavite obrve na miru najmanje mesec i po dana. Višegodišnje čupanje, nepravilno korišćenje pincete može oštetiti folikule dlake i uzrokovati da obrve ne rastu.

Kana umesto farbe za obrve

Ofarbajte obrve kanom i koristite odgovarajuću kozmetiku između tretmana. Kana ne neguje samo kosu već i kožu.

Masaža i piling

Takve procedure poboljšavaju mikrocirkulaciju krvi, što pomaže da se koža zasiti kiseonikom i stimuliše rast kose. Pored toga, redovni piling podstiče obnavljanje ćelija kože i pomaže koži da „diše“.

Ulje za brži rast obrva

U prodaji se mogu naći ulja za podsticanje rasta obrva. A možete koristiti i obično ricinusovo ulje. Samo morate biti uporni – ništa se ne dešava preko noći.

Izbegavajte stres

Među neželjenim efektima stresa može biti gubitak obrva. Pokušajte da manje brinete, bavite se meditacijom, jogom, budite češće na svežem vazduhu. Fizička aktivnost stimuliše proces cirkulacije krvi, koja je takođe odgovorna za rast obrva.

Najlepša šminka za oči: Koje boje vam najbolje pristaju

 

Anton Vierietin/gettyimages.co.uk