Najlepša šminka za oči: Koje boje vam najbolje pristaju

by | avgust 24, 2023
Najlepša šminka za oči

Najlepša šminka za oči – kako je odabrati? Ako se pitate koje boje najbolje odgovaraju vašem tonu kože ili boji očiju, treba vam krug boja.

Krug boja je alat koji se često koristi da pomogne u formulisanju komplementarnih kombinacija u svemu, od slikanja do odevnih predmeta. I, da, šminke.

Najlepša šminka za oči: Šta je krug boja

Najosnovniji krug boja sastoji se od 12 boja. Tri osnovne boje (crvena, žuta i plava). Tri sekundarne boje (narandžasta, zelena i ljubičasta). Šest tercijalnih boja su vermilion (crveno-narandžasta), magenta (crveno-ljubičasta), ljubičasta (plavo-ljubičasta), petrolej (plavo-zelena), kivi zelena (žuto-zelena) i amber (žuto-narandžasta).

Na koji način funkcioniše krug boja? Boje jedna pored druge su ‘monohromne’, što znači da su u istoj porodici. A suprotne boje su ‘komplementarne’, što znači da kada su postavljene jedna pored druge, stvaraju kontrast. Primer iz stvarnog sveta je kako praznične boje poput crvene i zelene čine da sve izgleda živo kada se postave jedna pored druge.

Kako boja boja može uticati na izbor šminke

Kreiranje šminke: Ne mora svaki makeup da koristi teoriju boja, ali krug boja svakako može biti od koristi. Kada želite da kreirate dinamičan izgled koji je suptilniji, krug boja može vam pomoći da stvorite prikriveni kontrast i uravnoteženu harmoniju. Kada naučite raspored boja na krugu, lako je istaknuti boju očiju, naglasiti jagodice i odabrati savršen karmin.

Uklapanje s tonom kože:  Većina žena ima dobre instinkte za ono što im odgovara. Ali možda ne razumeju kako krug boja utiče na njihov izbor, posebno kada je u pitanju puder, korektor i kozmetika u boji. Ovi proizvodi dolaze u podtonovima kao što su topli (zlatno/žuti) i hladni (ružičasta/plava ili crvena/ljubičasta). Probajući podloge i gledajući koja nestaje, shvatamo da li nam je potreban topli, hladni ili neutralni ton koji bi odgovarao našoj koži.

Ispravljanje boja: Krug boja je takođe važan za korekciju boja. Na primer, narandžasta je suprotna plavoj boji, tako da ako imate tamne krugove oko očiju s plavim nijansama, možete ih neutralisati različitim tonovima narandžaste, meke ružičaste i breskve pre nanošenja korektora. Ovaj dodatni korak može imati značajan uticaj na prikrivanje neželjenih fleka i još mnogo toga.

Krug boja može da se koristi za odabir komplementarnih nijansi svega, od senki do rumenila.

Kako odabrati pravu boju senke za oči

Sa bukvalno milionima dostupnih boja i kombinacija senki, teorija boja može vam pomoći da suzite izbor i odaberete najbolje.

Ako imate plave oči

Uparivanje boja je zabavno jer kozmetika u boji, posebno senke, koja je u kontrastu sa bojom irisa odmah ističu oči. Na krugu boja, boja suprotna plavoj je žuta, tako da svetlucave senke u zlatnim, oker i žutim tonovima najbolje pristaju.

Ako imate zelene oči

Boja suprotna zelenoj je crvena, pa ako imate zele oči, dobro će vam stajati živopisne crvene ili bordo senke za oči.

Braon oči

Braon oči imaju ogroman raspon—ponekad s žutim, pa čak i zlatnim mrljama u šarenici—i blagoslovljene su sposobnošću da sa lakoćom nose sve boje iz kruga. Da bi te tople mrlje došle do izražaja, isprobajte hladne nijanse šljive i plave.

Oči boje lešnika

Obično se smatraju mešavinom zelene i plave ili zelene s žutim mrljama. Ako imate oči boje lešnika, odlično će vam pristajti narandžaste nijanse terakote ili breskvasto-narandžaste nijanse.

Kako staviti veštačke trepavice kao profesionalac? 5 lakih koraka!

Deagreez/gettyimages.co.uk