Zašto vam opadaju trepavice: 5 navika koje oštećuju trepavice

by | septembar 21, 2023
Zašto vam opadaju trepavice: 5 navika koje oštećuju trepavice; devojka nanosi maskaru na trepavice

Da biste imali lepe i guste trepavice, važno je ne praviti greške koje uzrokuju opadanje trepavica. Otkrivamo najčešće razloge zašto vam opadaju trepavice.

Čak i one srećnice koje imaju duge i guste trepavice, mogu se suočiti s pojačanim opadanjem trepavica. I za to nisu krivi samo stres i loša ishrana – razlozi koji inače doovde i do pojačanog opadanja kose. Glavni razlog za opadanje trepavica krije se u lošim navikama koje ih slabe iz dana u dan.

Zašto vam opadaju trepavice: Najčešći razlozi koji uzrokuju ispadanje trepavica

1. Ne skidate šminku pre spavanja

Posle napornog dana, poslednje na umu vam je skidanje šminke. Ponekad nemate dovoljno vremena ili energije za ovo, pa odete na spavanje sa šminkom. Vaše trepavice plaču na sav glas zbog toga jer im spavanje s maskarom nikako ne prija. Možda to niste znali, ali supstance u maskari čini trepavice tvrđima i samim tim podložnijim spoljnim uticajima.

Članak se nastavlja posle reklama

Glavno pravilo pri uklanjanju maskare sa trepavica: sredtsvo za skidanje šminke mora najpre da omekša maskaru, pa tek onda da je ukloni. Najvažnije je da pritisak i trljanje trepavica svedete na minimum!

2. Ne uklanjate pravilno veštačke trepavice

Uveče jedva čekate da se rešite šminke i osetite lakoću na licu. Međutim, kada je u pitanju uklanjanje veštačkih trepavica, definitivno ne treba žuriti. Ako ih se rešite naglim, nepažljivim pokretima, moraćete da platite visoku cenu i izgubite popriličan broj trepavica odjednom.

3. Svaki dan nosite vodootpornu maskaru

Maskara koja vas nikada neće izneveriti je nešto što poseduje svaka žena. Ali ona ne bi trebalo da se koristi svaki dan. Po pravilu, dobra vodootporna maskara ima jaku hemijsku formulu i to je glavni problem. Kada se primeni, takva supstanca stvara dodatni stres za trepavice. A ako pokušate da je brzo, ali pogrešno uklonite, to dovodi do gubitka dragocenih trepavica. Često, snažno uklanjanje vodootporne maskare rizikuje da ošteti trepavice i izazove njihove pojačano opadanje. Zato češće koristite običnu maskaru nego vodootpornu.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Uvijate trepavice nakon nanošenja maskare

Ovde važi isto pravilo: nakon nanošenja maskare izbegavajte bilo kakve mehaničke manipulacije trepavicama. Maskara stvrdnjava trepavice i one postaju krhke. Da biste im dali željeni talasasti izgled, savetujemo vam da o tome vodite računa pre nanošenja maskare, ali ni u kom slučaju posle. Štaviše, pokušajte da uvijete trepavice bez približavanja njihovoj osnovnoj liniji. Ovo može oštetiti kutikulu trepavica i takođe uzrokovati njihovo ispadanje.

5. Nosite previše maskare

Maskara je najpopularniji dekorativni proizvod za trepavice. Može im dodati neophodan volumen, produžiti ih i učiniti debljim. Ali ako nanosite previše maskare, trepavice ne mogu „da dišu“. I to ih vremenom slabi i ubrzava njihovo opadanje. Ako je ikako moguće, bar dva dana nedeljno ostavite trepavice na miru i nemojte nanositi maskaru.

Članak se nastavlja posle reklama

10 načina da učinite trepavice gušćim i dužim

 

Članak se nastavlja posle reklama
macniak/gettyimages.co.uk