Ajvar iz rerne: Napravite sami vrhunski delikates za malo para

by | septembar 21, 2023
Ajvar iz rerne: Napravite sami vrhunski delikates – brzo i ukusno; tegla napunjena vrhunskim ajvarom iz rerne

Ako želite malo drugačiji ajvar, pravi delikates, a koji vas neće mnogo koštati, napravite ajvar iz rerne. Kada ga jednom probate, stalno ćete ga praviti.

Obožavamo ajvar i pripremamo ga na razne načine: od pečenih prika, od paprika i patlidžana, ljuti i blagi, a danas pravimo ajvar iz rerne. Ukus uopšte nije isti kao kad se kuva. Ajvar iz rerne je vrhunski delikates koji ne košta mnogo. A s obzirom na to da se bliži sezona slava i slavlja, iznenadite svoje goste ajavrom iz rerne.

Ajvar iz rerne: Niko mu ne može odoleti i pritom je zdrav

Ajvar iz rerne nije samo preukusan, već i veoma zdrav. Povrće koje se koristi za njegovu pripremu sadrži obilje vitamina, minerala i antioksidanasa.

  • Crvene paprike su bogate vitaminima C i A, antioksidansima, i vlaknima. Pomažu u jačanju imunološkog sistema, očuvanju zdravlja očiju i sprečavanju kardiovaskularnih oboljenja.
  • Paprike babure takođe sadrže vitamine C i A, kao i vitamin E. Imaju antiinflamatorna svojstva i mogu pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti.
  • Patlidžan je dobar izvor vlakana i antioksidanasa. Pomaže u regulaciji varenja i može doprineti smanjenju nivoa šećera u krvi.
  • Beli luk je poznat po antibakterijskim i antiinflamatornim svojstvima. Takođe može doprineti snižavanju krvnog pritiska.
  • Ljuta papričica sadrži kapsaicin koji može poboljšati cirkulaciju i smanjiti bol. Takođe može pomoći u sagorevanju kalorija.

Ovaj ukusni ajvar iz rerne možete koristiti kao namaz, dodatak jelima, ili kao umak uz razna jela.

U sledećem videu možete videti jedan od načina za pripremu ajvara:

Kako mi pripremamo ajvar iz rerne

Sastojci:

  • 4 crvene paprike
  • 2 paprike babure (ili više, po želji)
  • 2 manja patlidžana
  • 4 čena belog luka
  • 1 ljuta papričica (opciono, ako volite ljuto)
  • maslinovo ulje
  • so
  • biber

Uputstva:

  • Zagrejte rernu na 200°C. Operite sve povrće.
  • Stavite paprike i patližan na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni oko 30-40 minuta, ili dok kora ne postane crna. Povremeno ih okrenite da se ravnomerno ispeku.
  • Izvadite paprike i patlidžane iz rerne i stavite ih u činiju. Pokrijte činiju prozirnom folijom ili stavite u plastičnu kesu kako bi se lakše oljuštile.
  • Kada se povrće ohladi dovoljno da se može rukovati, oljuštite koru i uklonite semenke iz paprika.
  • Iseckajte oljuštene paprike, patlidžan, beli luk i ljutu papričicu. Dodajte so i biber i malo maslinovog ulja.
  • Prespite sve to u šerpu i ostavite da se krčka u rerni tridesetak minuta. Povremeno promešajte.
  • Prespite ajvar u sterilisane staklene tegle. Zatvorite i čuvajte u frižideru.

Prijatno!

Slani mafini sa ajvarom – brzi i preukusni!

Angelika Mostova/gettyimages.co.uk