Categories Travel

Bajkoviti beg od svakodnevnice: Eko Katun Štavna

Ukoliko ste ljubitelji prirode, evo jednog divnog i unikatnog predloga za vikend destinaciju. Pod samim obroncima Komova, jednog od najimpresivnijih planinskih masiva Crne Gore, pruža se divno mini naselje, Eko Katun Štavna. Zamislite budjenje bez gradske buke uz pucketanje vatre i jutarnje tople kafe čiji se miris širi prostorijama u kojima ste.

Piše: Marija Orović Jovanović
@maxytravelette

Naselje je smešteno na 1800 metara nadmorske visine gde je vazduh čist i opijajuć. Kućice u kojima možete pronaći smeštaj, se besprekorno uklapaju u idilu planinskog okruženja. Ima 11 petokrevetnih objekata tako da možete povesti i omiljeni par prijatelja sa sobom ili cak otići i sa porodicom do ovog eko mesta.

Ono što me je definitivno impresioniralo je pogled na masive Komova. Ističu se tri moćna planinska vrha – Kučki, Ljevorečki i Vasojevićki kom. Najvisočija tačka se nalazi na 2487 metara nadmorske visine. Ambijent u kome se nalazite podseća na alpske predele i odiše posebnošću. U okviru naselja je i restoran sa nacionalnom kuhinjom i divnom domaćinskom atmosferom. Domaćini su predusretljivi i jako prijatni. Nikako ne propustite njihov kačamak sa kajmakom mada su i ostali specijaliteti besprekorni.

Ukoliko se pitate kakve aktivosti ovde možete raditi – ponuda jeste malo ograničena u zimskim mesecima naročito zato što ima puno snega, ali opijenost posle divne šetnje po snegu će samo doprineti još lepšem snu. U letnjim mesecima, pak, utočište ovde pronalaze rekreativci, alpinisti, biciklisti i ponuda aktivnosti je mnogo šira. Planinski vodiči su spremni da vas povedu u šetnju planinom gde možete uživati u miomirisima raznovrsnih biljaka. Ako ste više za planinarenje, nije toliko teško ni doći do nekog od ova tri vrha –uz dobru volju i malo kondicije sve je ostvarljivo.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA