Vaš zdravstveni imidž

by | 11 septembra, 2009

Stručnjaci kao što su lekar ili fitnes trener već na prvi pogled mogu da procene vaše “stanje”. Kada uđete u ordinaciju, “emitujete” brojne znake – od vašeg stava i načina razmišljanja do kondicije i navika u ishrani.

Naučnici su utvrdili da je dovoljan pogled, koji traje deseti deo sekunde, da izgradimo stav o nekom. Četiri profesionalca otkrivaju koji znaci “govore” stvari od vitalnog značaja.

Dzesika Alva zdravljeLekar opšte prakse
Prvi utisak
Unapred znate da ćete čekati u ambulanti nekoliko sati, sedeti u zagušljivoj prostoriji i gužvati se sa ostalim pacijentima. Zbog toga ste obukli staru garderobu i niste se našminkali. Uostalom, koga je briga kako ćete izgledati u čekaonici? Pa, vašeg lekara, ali ne iz estetskih razloga… Ako se žena, koja je inače poznata po tome što vodi računa o svom izgledu, pojavi u lekarskoj ordinaciji nemarno obučena, sasvim je jasno da se loše oseća. Ukoliko ne podiže pogled sa poda tokom celog pregleda, odbija direktan kontakt očima i deluje potišteno, dijagnoza vrlo lako može da glasi: anksioznost ili depresija. U devet od deset ovakvih slučajeva, ovakva dijagnoza može pouzdano da se postavi a da bolesnik nije izgvorio nijednu reč. Izgled i govor tela pacijenta prvi su simptomi na koje svaki lekar obraća pažnju (barem bi trebalo).

Šta otkriva vaše lice?

Kada pacijent sedne na stolicu, lekar pažljivo proučava njegovo lice, u potrazi za ostalim simptomima. Oči su najbolji indikator zdravstvenog stanja. Ako su jabučice izražene, odnosno previše ispupčene, može se posumnjati na poremećaj rada tiroidne žlezde. Ukoliko doktor uoči zamućenje ili mrlje na beonjači, to obično ukazuje na povišen nivo holesterola u krvi. Čak i obrve podležu analizi, i ako su previše istanjene (prirodno opadanje) – to možda upućuje na usporen rad tiroidne žlezde. Osip u obliku leptira, koji pokriva obraze i most nosa, ukazuje na potrebu da se uradi test na trudnoću. Akne i pojačana maljavost lica mogu biti znak da su jajnici policistični, zbog čega je neophodno da se urade odgovarajuće analize.
Pazite na sebe

Obratite pažnju na oscilacije eneregije jer je to precizan pokazatelj kako u slučaju fizičkog, tako i psihičkog stanja. Ako stalno osećate umor i potišteni ste, to može da bude posledica hroničnog stresa, ali i simptom anemije, dijabetesa, poremećaja funkcije tiroide ili jetre.

Fitnes ekspert
Prvi utisak

Stručnjak će prvo, letimičnim pogledom, pokušati da utvrdi nivo vaše kondicije. Ako je neko očigledno ponosan na svoj izgled i svesno ga ističe, najverovatnije veoma vodi računa o svom telu. Povijena ramena, tromost pri hodu i višak kilograma pokazatelji su fizičke neaktivnosti i loše kondicije.

Istovremeno, somatotip osobe (njen osnovni telesni tip) dobar je indikator vrste aktivnosti u kojoj osoba može postići najbolje rezultate. Gimnastičari su obično niži rastom i mišićavi, dok su trkači na duge staze najčešće visoki i “žilave” građe. Mišićna struktura je još jedan važan parametar. Ako osoba ima dobro razvijene mišiće koji se brzo kontrahuju, onda može da se bavi aktivnošću koja zahteva brzinu, dok oni čiji se mišići sporo kontrahuju mogu da se bave aktivnostima koje zahtevaju izdržljivost.
Šta otkriva vaše lice?

Ten je za fitnes stručnjaka jedan od najvažnijih parametara na osnovu kojeg, na prvi pogled, može da prosudi da li je osoba pušač. Ukoliko je strastan konzument cigareta, to obično znači da je u lošoj kondiciji, narušenog zdravlja i da se ne bavi nikakvom fizičkom aktivnošću.
Pazite na sebe

Stepen kondicije, a ne vitak stas, ključni je faktor kvalitetnog života. Štaviše, da biste stekli kondiciju, ne morate da budete “izvajanog” tela. Dakle, bez obzira na to da li nosite konfekcijski broj 38 ili 44, krenite na aerobik (ili pilates, akvarobik, tae-bo…). Nema nijednog valjanog izgovora da ne vežbate.

 

Nutricionista
Prvi utisak

Istina je: vi ste ono što jedete! Prilikom konsultacija sa nutricionistom, on će obratiti pažnju na nekoliko fizičkih znakova koji ukazuju na potencijalne nedostatke u vašoj ishrani. Osim očiglednih pokazatelja – da li osoba pati od viška ili manjka kilograma – profesionalni nutricionista pogledaće šake svog klijenta. Bele fleke na noktima su najuočljivije i obično privlače najveću pažnju stručnjaka. One mogu da ukažu na nedostatak cinka, koji se nalazi u morskim plodovima, nekim semenkama i jezgrastom voću. Takođe, nutricionistu zanima i celokupan izgled noktiju. Ako su oni krti, lome se ili listaju, to može da ukaže na manjak želudačne kiseline, što onemogućava oslobađanje minerala iz hrane tokom procesa varenja. Drugi potencijalni uzrok ovakvog izgleda noktiju može da bude nedovoljno unošenje namirnica bogatih Omega-3 i Omega-6 masnim kiselinama.
Šta otkriva vaše lice?
Lice otkriva mnogo detalja o vašem zdravlju. Ukoliko postoji dijagonalna bora na ušnoj školjki, nutricionista će to protumačiti kao postojanje kardiovaskularnih problema. Inače, u ušnim školjkama se nalazi veliki broj krvnih sudova, a jedan od njihovih osnovnih sastojaka je kolagen. Bora na ušnoj školjci je znak da su atrofirali zidovi krvnih sudova (zbog smanjene cirkulacije) ili da je smanjena količina kolagena. Ako se to dešava sa ušnim školjkama, velike su šanse da se isti proces odigrava i u arterijama. Tamni podočnjaci su sledići znak koji podleže nutricionističkoj analizi. Ova pojava obično ukazuje na preosetljivost na određene vrste namirnica ili na opterećenje bubrega (ili jetre) toksinima. Nutricionista mora da analizira ishranu, životne navike, nivo toksina u oragnizmu i potencijalnu
Pazite na sebe

Vodite računa o svojoj koži, naročito o koži lica. Za kožu se često kaže da je “treći bubreg” jer asistira jetri i bubrezima u izbacivanju toksina iz organizma. Zato, ako je vaša koža masna, sklona aknama ili suva, povećajte unos svežeg voća – jer je očito da se toksini iz vašeg organizma najviše eliminišu kroz kožu, što zatvara pore i uzrokuje brojne druge probleme. 

Kiropraktor
Prvi utisak
Svaki kiropraktor prvo će zamoliti svog pacijenta da prošeta kroz ordinaciju, pri čemu će obratiti pažnju na držanje glave, ramena, karlice, kolena i nožnih članaka. Već na osnovu analize načina na koji pacijent pokreće ove delove, moguće je odrediti dijagnozu. Osnovni faktori koji se uzimaju u obzir jesu dužina koraka, simetričnost ruku u odnosu na telo, odnos vrata i glave, pokreti ramena, rotacija karlice, savijenost kolena i oblik nožnog članka. Uh! Ukoliko osoba oseća bolove u leđima, kiropraktor to može odmah da uoči na osnovu toga što je jedan kuk, tokom hoda, podignut u odnosu na drugi. Ako je prisutna skolioza (deformacija kičme), uočljiva je razlika u nivou ramena.
Šta otkriva vaše lice?
Već na osnovu tena, iskusni kiropraktor može da zaključi da li osoba trpi bolove (bledilo lica je najčešći indikator). Ipak, oči su najbolji pokazatelj stanja pacijenta. Takođe, važno je i držanje glave. Kada osoba oseća bolove u vratu, primetno je da svesno kontroliše svaki pokret glavom.
preosetljivost na određene vrste namirnica. Stanje usana takođe ukazuje na deficite u ishrani i opšte zdravlje. Suve, ispucale usne obično ukazuju na nedostatak vitamina B2, koji je neophodan za izgradnju mukoznih membrana usne šupljine kao i digestivnog trakta.

Pazite na sebe
Svi stručnjaci

Kažu da je najbolja prevencija kičmenih problema (naročito leđnog dela) da vodite računa kako stojite ili sedite dok radite. Ukoliko vaš posao zahteva višesatno stajanje, izbegavajte da se na jednu nogu oslanjate više nego na drugu. Takav položaj izazvaće pokrete karlice koji skraćuju i zatežu mišiće jedne, i slabe mišiće druge strane. Ako, pak, dugo sedite za kancelarijskim stolom, leđa i ramena treba da budu ispravljeni a težina ravnomerno distribuirana, što su karakteristike pravilnog položaja. 

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Arhiva CMI

Tagovi: