10 razloga zašto treba da preskačete vijaču

Preskakanje vijače ima brojne benefite po naše zdravlje, a ovo su samo neki od njih.

by | 5 marta, 2021

Iako preskakanje vijače najčešće vezujemo za period bezbrižnog detinjstva ili pak čuvenog boksera Rokija, postoji mnogo razloga zašto je ovaj vid rekreacije dobar za naše zdravlje.

Benefiti preskakanja vijače

1. Zdravlje kostiju

Preskakanje vijače predstavlja vežbu koja zahteva da opteretite kosti, što može da poboljša zdravlje skeleta. Ovaj vid rekreacije utiče na bolju gustinu i izdržljivost kostiju, što je posebno važno u kasnijem životnom dobu. Istraživanja su pokazala da je preskakanje vijače pomoglo kod osteoartritisa ženama u postmenstrualnom periodu.

2. Sprečavanje povreda

Što jače kosti, teže će se slomiti, što je jedan od razloga zašto treba da izaberete preskakanje vijače kao način rekreacije. Isto tako, na ovaj način jačamo mišiće, naročito one koji oblažu zglobove. Tako zglobovi nogu i ruku postaju mobilniji i stabilniji, te manje skloni povredama.

3. Zdravo srce

Preskakanje vijače ubrzava rad srca isto kao džogiranje ili vožnja bicikla. Na duže staze, umanjujemo rizik od visokog krvnog pritiska, ali i dijabetesa i gojaznosti.

4. Koordinacija i balans

Korodinacija je ključna za uspešno preskakanje vijače, pa je ponavljanje ove vežbe poboljšava, isto kao i ravnotežu. Upravo je iz tog razloga sastavni deo bokserskog treninga upravo preskakanje vijače.

5. Bolji ritam

Dobar tajming je ključan za preskakanje vijače, jer je potrebno uskladiti noge, ruke i samu vijaču. Zato ćete na ovaj način brzo uspeti da poboljšate svoje reflekse i ritam.

6. Vajanje listova

Ukoliko ste oduvek želeli izvajane listove, preskakanje vijače treba da postane vaš najbolji prijatelj. Pored toga što se povećava sam mišić, poboljšava se i njegova elastičnost te se smanjuje rizik od pojave grčeva na ovom delu tela.

7. Sagorevanje kalorija

Prema istraživanjima, preskakanjem vijače sagorevamo između 667 i 990 kalorija svakog sata. Stoga, ovaj vid rekreacije može da nam pomogne i u gubljenju viška kilograma.

8. Jačanje ramena

Pored toga što jačate donji deo tela, preskakanjem vijače jačate i ramena. Ovo je posebno pogodno za osobe koje dugo sede i koje osećaju bol u ramenima zbog prirode posla.

9. Recite “zbogom” celulitu

Istraživanja su pokazala da preskakanje vijače utiče na smanjenje celulita, zbog povećanja mišića i zatezanja kože. (Pročitajte i… Zategnite telo uz samo 15 minuta vežbanja dnevno!)

10. Jednostavno je!

Na kraju, ono što je najbitnije jeste da je preskakanje vijače jednostavan, prenosiv i (finansijski) pristupačan način da se osećate bolje i spolja i iznutra!

Napomena: Ma koliko preskakanje vijače bilo zdravo, važno je preuzeti i mere predostrožnosti:

1. Ukoliko niste dugo preskakali vijaču, krenite laganijim tempom.
2. Pre preskakanja se zagrejte kako ne bi došlo do povreda.
3. Ukoliko osetite ubrzan rad srca, usporite tempo.
4. Ništa ne dolazi lako, ali jednom kada “uđemo u štos”, odnosno kada dostignemo željenu kondiciju za preskakanje vijače, ona će postati vaš omiljeni fitnes ritual.

 

lepotaizdravlje.rsYakobchukOlena/Getty via Guliver