Bezbedno mršavljenje: Koliko kilograma je zdravo izgubiti na mesečnom nivou?

by | jul 28, 2022
bezbedno mršavljenje

Bezbedno mršavljenje cilj je svakoga ko se bori sa viškom kilograma. Pa ipak, retko ko od nas zapravo zna sve činjenice o ovoj temi…

Gubitak kilograma želja je mnogima od nas, ali važno je to učiniti na ispravan način. Prebrzo ili ekstremno mršavljenje nam može više naštetiti nego doneti koristi, kako fizički, tako i psihički. Održivi gubitak kilograma ide ruku pod ruku s celokupnim zdravim načinom života. A sve se vrti oko zdrave ishrane i mnogo fizičke aktivnosti.

Količina izgubljenih kilograma, na bezbedan način, je jedinstvena stavka za svakoga od nas. Ipak, postoje neka pravila koja na u tome mogu pomoći.

Članak se nastavlja posle reklama

Bezbedno mršavljenje

Prva misao, kada je gubitak kilograma u pitanju, jeste dijeta. Međutim, stručnjaci kažu da bismo ovo trebali da izbegavamo. A razlog je jednostavan: dijete nisu održive, a na kraju dana, gradimo negativan stav i o hrani i o našem telu.

Dijete su brzo rešenje problema, ali su uglavnom ekstremne i restriktivne. Rezultati jesu vidljivi, ali kratko traju, upozoravaju stručnjaci. Sa druge strane, ako posle dijete ne postignemo željeni cilj, stvaramo negativnu sliku o sebi i svom telu. A kada prestanemo da držimo dijetu, najčešće dolazi do jo-jo efekta. Pa kako izaći iz tog začaranog kruga?

Kako zdravo i bezbedno mršaviti?

Idealno bi bilo da stvorimo (i praktikujemo!) način života koji ima benefite na naše celokupno zdravlje, a ne da se samo fokusira na gubitak viška kilograma. Ideja je da se implementiraju strategije koje će biti održive i dugoročnije. A krajnji cilj jeste gubitak kilograma i opšte psiho-fizičko zdravlje.

Članak se nastavlja posle reklama

Bezbedno mršavljenje- saveti i trikovi

  • Fokusirajte se na ishranu: Pravite jela bogata celim namirnicama, kao što su voće i povrće, semenke, orašasti plodovi, zdrave masti i žitarice od celog zrna. Izbegavajte procesuiranu hranu i kontrolišite porcije.
  • Vežbajte majndfulnes: Pomoću ove prakse, kao što je vođenje dnevnika ishrane, postaćete svesni šta i u kojoj količini jedete. A time ćete biti svesniji i hrane koju unosite u organizam.
  • Izbegavajte igranje na „sve ili ništa“! U prevodu, nemojte u potpunosti ništa izbacivati iz ishrane i razmišljati o tome da to više nikada nećete jesti. Ukoliko vam se jede slatko, pojedite kolač, bez griže savesti. Samo nemojte to činiti svaki dan. Zapravo, istraživanja su pokazala da osobe koje se s vremena na vreme „ogreše“ o režim ishrane, duže istrajavaju u zdravijoj ishrani.
  • Budite uporni. Individualni trenuci (cheat day) neće uzrokovati povećanje telesne težine. Sledeći dan, nakon takvog „ogrešenja“ samo nastavite gde ste stali. Balans je ključan.
  • I za kraj- bavite se fizičkom aktivnošću! Idite na treninge snage i kardio treninge najmanje tri puta nedeljno, a ostalim danima se potrudite da budete što aktivniji: šetajte, vozite bicikl, koristite stepenice umesto lifta…

Koliko kilograma je bezbedno izgubiti za mesec dana?

Količina kilograma koju, na zdrav način, gubimo mesečno varira od brojnih faktora, a godine, način života, metabolizam, hormoni su samo neki od njih. Isprva i najčešće, promena režima ishrane daje bolje rezultate u početku, a zatim kilogrami malo teže „odlaze“.

Generalno, savet je da zdravo da  gubimo oko o,9 kilograma, odnosno 1 do 2% od ukupne količine nedeljno. Što znači, da za mesec dana, na zdrav način možemo da izgubimo do 2 kilograma.

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Članak se nastavlja posle reklama
Lepota i zdravljenikkimeel/iStock/Getty Images Plus via Getty Images