Ciklus sna: Zašto je važno da se naviknete da svaki dan idete da spavate u isto vreme?

by | januar 16, 2023
ciklus sna

Ciklus sna mora da bude nepromenljiv, bez obzira na sve, kažu stručnjaci. A evo i zašto je zapravo to tako. 

Način života odrasle osobe nije ni nalik dečjem. Ali nije uzalud osmišljen sistem spavanja i hranjenja kod beba. Kako starimo, tako gubimo ove navike, a tokom godina naše zdravstveno stanje se pogoršava, a režim ishrane i spavanja gubi na kvalitetu.

Postoji uvreženo mišljenje da se nedostatak zdravog odmora može dopuniti u bilo kom trenutku. Ovo je, međutim, samo popularna zabluda. U stvari, nikada nećete moći da „odspavate“ propuštene sate. Pogrešan režim spavanja narušava cirkadijalne ritmove koji kontrolišu vitalne procese u telu.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovi ritmovi zavise od solarnog ciklusa (izlazak i zalazak sunca) i menjaju se sa godinama. Istraživači sa Oksfordskog univerziteta su otkrili da je optimalno vreme za buđenje sa 20 godina 9:30 ujutro, sa 30 godina – 8 ujutro, sa 40 godina – 7:30, 50 – 7:00 ujutro. , a posle 60 godina – u 6.30 časova. Pored toga, naučnici preporučuju neometan san od sedam do devet sati, a u zrelijoj dobi – od sedam do osam sati.

Pravilan ciklus sna i prevencija bolesti

Prema istraživanju koje je sproveo Medicinski centar Univerziteta Djuk, otkriveno je da problemi sa spavanjem mogu stvoriti negativan kumulativni efekat. Ako idete u krevet u različito vreme, stalno menjate vreme buđenja i prekidate cikluse spavanja, onda nakon nekoliko godina takvog režima možete „zaraditi“ probleme sa kardiovaskularnim i nervnim sistemom, kao i metabolizmom. Ovo dalje može dovesti do bolesti kao što su dijabetes, hipertenzija, gojaznost i depresija. Ljudi sa nepravilnim cirkadijalnim ritmom su pod većim stresom i manje motivisani da budu fizički aktivni ).

Kako uvesti rutinu zdravog spavanja

Da biste izašli iz začaranog kruga i nestabilnog ritma, dovoljno je uložiti minimum napora – i telo će vam zahvaliti.

Članak se nastavlja posle reklama

Za početak uspostavite stabilan ritam sa istim vremenom za buđenje i odlazak u krevet. Zapamtite, telo voli predvidljivost, pa slobodno sačekajte da telo uđe u pravi režim.

Kada ste uspostavili ritam, nemojte otpisivati vikend: ako u subotu i nedelju idete kasno na spavanje, sve će otići niz vodu.

Članak se nastavlja posle reklama

Potrudite se da uklonite „ometače“. Najverovatnije će vam biti teško da se uvučete u krevet u devet sati uveče i da odmah zaspite  pa počnite postepeno novi život. Na primer, pokušajte da odete u krevet pre 22:30 i isključite sve uređaje (telefon, TV) pre spavanja.

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Članak se nastavlja posle reklama
Lepota i zdravljeTero Vesalainen/iStock/Getty Images Plus via Getty Images