Cikorija umesto kafe: Dobra zamena ili ipak ne?

by | jul 18, 2023
cikorija umesto kafe

Mnogi znaju za cikoriju od detinjstva. Danas potražnja za ovim proizvodom leži u njegovim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. A da li je cikorija umesto kafe zaista dobra opcija?

Cikorija je pečeni i zgnječeni koren kultivisane biljne vrste Chicorium Intibus subsp. Sativum. Cikorija se uzgaja u mnogim delovima sveta, sa najvećim proizvođačima u Francuskoj, Južnoj Africi i SAD (Nebraska). I u poslednjih nekoliko godina, ona predstavlja jednu od alternativa kafi.

Medicyst®

Cikorija umesto kafe- prednosti

Sadrži prebiotičko vlakno inulin

 

Svež koren cikorije sadrži 68% inulina (jedna šestina suve materije). Inulin je vrsta vlakana poznata kao fruktan ili fruktooligosaharid, ugljeni hidrat sastavljen od kratkog lanca molekula fruktoze koje telo ne može da svari.

Inulin deluje kao prebiotik, hrani korisne bakterije u crevima. Zauzvrat, ove bakterije igraju ulogu u smanjenju upale, borbi protiv loših bakterija i poboljšanju apsorpcije minerala. Dokazi za to su dati u brojnim studijama, uključujući naučnike sa Katoličkog univerziteta u Luvenu (Belgija), Medicinskog koledža Dandi (Škotska) i Univerziteta Falkon Hajts (Minesota, SAD).

Dakle, prebiotik (ne treba mešati sa probiotikom) je sastojak koji se ne vari u gastrointestinalnom traktu domaćina, ali ima blagotvorno dejstvo na zdravlje (povoljno utiče na sopstvene korisne mikrobe u crevima). Prebiotici su dijetetske supstance koje se dodaju u žitarice, kolačiće, čokoladu i mlečne proizvode. Pored inulina, lista poznatih prebiotika uključuje:
oligofruktoza;
galakto-oligosaharidi;
laktuloza;
oligosaharidi u majčinom mleku.

 Lečenje i prevencija dijareje

Rezultati studija koje su sproveli nemački i britanski naučnici pokazali su da uzimanje 10-12 g inulina može ublažiti zatvor i povećati učestalost pražnjenja creva.

Cikorija umesto kafe i osobe koje pate od dijabetesa

Dvomesečna studija sprovedena na Državnom univerzitetu u Tabrizu (Iran), u kojoj je učestvovalo 49 žena sa dijabetesom tipa 2, pokazala je da uzimanje 10 g inulina dnevno dovodi do značajnog smanjenja šećera u krvi i hemoglobina A1c (glikovani hemoglobin) u poređenju sa placebo. Posebno se kaže da je inulin korišćen u ovoj studiji veoma efikasan, tj. koji sadrže više od 10 molekula fruktoze. Ova vrsta inulina se često dodaje u peciva i pića kao zaslađivač.

Promoviše gubitak težine

 

Neka istraživanja sugerišu da vlakna u korenu cikorije mogu regulisati apetit i pomoći u smanjenju unosa kalorija.

The American Journal of Clinical Nutrition objavio je rezultate 12-nedeljne studije u kojoj je učestvovalo 48 dobrovoljaca sa prekomernom težinom. Polovina njih uzimala je 21 g oligofruktoze dnevno, što je rezultiralo prosečnim gubitkom težine od 1 kg (placebo grupa je dobila na težini). Ova studija je takođe pokazala da oligofruktoza pomaže u smanjenju nivoa grelina, hormona koji stimuliše glad.

Korisna zamena za kofein

Jedan sirovi koren cikorije (60 g) sadrži sledeće hranljive sastojke koji su povezani sa poboljšanom pokretljivošću creva i zdravljem mozga (mangan i vitamin B6).

Kalorije: 44
Proteini: 0,8 g
Ugljeni hidrati: 10,5 g
Masti: 0,1 g
Vlakna: 0,9 g
Mangan: 7% preporučene dnevne kalorijske vrednosti (RDA)
Vitamin B6: 7% RAC
Kalijum: 5% RSC
Vitamin C: 5% RAC
Fosfor: 4% RSK
Folna kiselina: 3% RAC

Ne postoje nedvosmislene preporuke u vezi sa dozom korena cikorije. Ako želite da uzimate cikoriju kao dodatak, najbolje je da se prethodno konsultujete sa svojim lekarom.

Trudnice i dojilje takođe treba da potraže savet lekara pre uzimanja cikorija, pošto su istraživanja o njenojbezbednosti u ovim slučajevima ograničena. Ljudi alergični na ambroziju ili polen breze treba da izbegavaju da konzumiraju cikoriju, jer može izazvati neželjene reakcije.

Medicyst®

Lepota i zdravljeEugene03/iStock/Getty Images Plus via Getty Images