Da li vam oko trza? Evo zašto se to događa

Da li ste ikada mirno sedeli i gledali svoja posla, a onda osetili da vam se oko trza kao ludo? Verovali ili ne, to je prilično česta pojava

by | jul 14, 2022
trzaji očiju

Postoji bezbroj okidača koji mogu izazvati trzanje očiju. Saznajte da li je ova pojava, u vašem slučaju, nešto što možete sami da rešite ili je potrebno da što pre posetite lekara.

Stručnjaci iz Očnog centra Kellog pri Univerzitetu Mičigen, ističu da je trzanje očiju podeljeno u tri kategorije. Njihova naučna imena su: miokimija, benigni esencijalni blefarospazam i hemifacijalni spazam.

Laički, miokimija je najčešći oblik trzanja očiju i razvija se zbog određenog životnog stila, pa je samim tim na nju moguće uticati. Benigni esencijalni blefarospazam i hemifacijalni spazam, s druge strane, su ozbiljniji medicinski problemi i ako biste posumnjali na njih, trebalo bi da posetite lekara.

Članak se nastavlja posle reklama

Blefarospazam je naučno ime za trajno nekontrolisano trzanje očiju koje je, najčešće, nasledno ili u vezi sa nekim težim neurološkim obolenjima. Ovakvi trzaji se ponavljaju i traju od nekoliko minuta do nekoliko sati. Gotovo ih je nemoguće ignorisati i zahtevaju odlazak kod lekara. Za razliku od njih, trzaji koji su posledica životnog stila su kratkotrajni i retki.

Zašto mi oči igraju?

Naučnici su sistematizovali 6 glavnih uzroka zbog kojih nam se događaju trzaji oka.  Oftalmolog Brad Brocwell, jedan od čelnih ljudi firme New optics, savetuje kako rešiti ove probleme.

Stres

Članak se nastavlja posle reklama

Visok stres je jedan od uzroka broj jedan za trzanje očiju. Zato, ako osetite trzaje, razmislite šta je to što vam je pojačalo tenziju poslednjih dana. Moža imate previše posla, porodične probleme, naporne prijatelje… Šta god da je u pitanju, postavite granice i smanjite stres.

Naprezanje očiju

Članak se nastavlja posle reklama

Ako ste provodili mnogo vremena na telefonu, tabletu ili računaru mogu vam se dogoditi nevoljni trzaji oka. Tada je vreme za pravilo 20 – 20 – 20. To u suštini znači da bi svakih 20 minuta trebalo da skrenete pogled sa ekrana i da bar 20 sekundi gledate u neki objekat koji je udaljen 20 stopa (oko 6 metara). Ova neobična vežba daje očima priliku da se resetuju i odmore.

Nedostatak sna

Članak se nastavlja posle reklama

Još jedan razlog kojeg se vaše oči nasumično trzaju? Niste se dobro odmorili. Ovo je jasan znak da vam je potrebno nekoliko dodatnih sati sna. Odrasle osobe trebalo bi da spavaju svake noći između 7 i 9 časova. Ovo će možda ostaviti po neki poslić nedovršenim, ali će vam vaše telo i oči biti zahvalni.

Prekomerni unos kofeina

Članak se nastavlja posle reklama

Kada pijete puno kofeina, vaše telo se puni viškom energije. Ovaj višak nekada ima pozitivne efekta kao što je bolja pažnja, ali može da izazove i negativne, recimo, trzanje očiju. Stoga, ako primetite da vam se oči redovno trzaju kada popijete, recimo, tri šoljice kafe dnevno, pokušajte da smanjite na jednu ili dve.

Prekomerna konzumacija alkohola

Previše alkohola može da dovede ne samo do zamagljenog vida, već i do trzanja očiju. Kao i kod kofeina, najbolji način da izbegnete ove simptome je da smanjite količinu alkohola koju pijete.

Članak se nastavlja posle reklama

Suve oči

Ako su vam oči super suve, to bi mogao biti uzrok nehotičnih trzaja očiju. Trzanje izazvano suvim očima može se lako rešiti veštačkim suzama bez recepta.

Kako zaustaviti trzanje očiju

Osim ukoliko su trzaji očiju posledica vašeg zdravstvenog stanja, sasvim će dovoljno biti da promenite životne navike. Spavajte više, smanjite unos alkohola i kafe i vodite računa o naprezanju očiju – poručuju stručnjaci iz Mičigena.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako otkrijete da promene u načinu života nisu donele primetno poboljšanje, vreme je da zakažete termin kod lekara. To bi trebalo da uradite ako trzaji traju nekoliko nedelja ili primetite još neke promene: dvostruki vid, lošiji vid, crvenilo oka, osetljivost na svetlost, spuštanje kapka…

 

boggy22/GettyImagesPlus