Wall pilates je osvojio mreže, ali – da li je uopšte efikasan?

by | februar 14, 2024
da li je wall pilates efikasan

Zidni pilates viđamo na svim mrežama, a vežbe deluju super jednostavno. Ali, da li je wall pilates efikasan?

Ukoliko ste ušli na bilo koju društvenu mrežu poslednjih meseci, sigurno ste videli video sa jednostavnim vežbicama koje se izvode ležeći ili uza zid, a obećavaju izuzetne rezultate, U pitanju je novi trend vežbanja – wall pilates. On je jednostavan, pogodan za sve uzraste, ostaje samo pitanje njegove efikasnosti. Zato danas proveravamo – da li je wall pilates zaista efikasan?

Medifem® gel

 

Šta je wall pilates?

Pilates je oblik vežbanja koji pomaže i fizičko i mentalno blagostanje. Može pomoći u fleksibilnosti, držanju, ravnoteži, snazi i koordinaciji, pored toga što pruža odličan osećaj opuštanja i smirenosti. Obično se izvodi na posebno dizajniranoj opremi ili, u blažoj varijanti, samo na strunjači, poput joge.

Međutim, ako ste novi u svetu pilatesa, nemate pristup opremi, stariji ste, ograničena vam je pokretljivost ili ste jednostavno van forme, ove vam vežbe mogu biti prilično teške. Zato se wall pilates pojavio poput čudotvornog rešenja. U pitanju je modifikovani oblik pilatesa u kome se vežbe izvode uza zid, često u ležećem položaju. Pokreti su krajnje jednostavni i deluju prilično lako. Otud i pravo na sumnju: da li ovako lake vežbe mogu biti efikasne?

Stručnjaci tvrde da mogu. Pokazalo se da ova tehnika poboljšava snagu, ravnotežu, fleksibilnost i držanje. Korišćenjem zida kao oslonca, zidni pilates poboljšava regrutovanje i aktivaciju mišića, što rezultira stabilnijim i intenzivnijim vežbanjem.

Prednosti zidnog pilatesa

Zid pruža podršku vežbaču

Zid pruža stabilnost, ravnotežu i kontrolu tokom pokreta. Koristeći zid za podršku, možete da izvodite pokrete sa većom preciznošću i izbegnete povrede. Zid vam takođe omogućava da izvodite naprednije pokrete bez straha od pada ili gubitka ravnoteže. To što se zid koristi kao oslonac ne znači da umanjuje efikasnost vežbanja. U stvari, zidni pilates može pružiti slične prednosti tradicionalnom pilatesu u smislu poboljšanja snage, fleksibilnosti i držanja (8).

Wall pilates je dostupan svima

Jedna od glavnih prednosti zidnog pilatesa  je njegova pristupačnost. Za razliku od tradicionalnog pilatesa, koji često zahteva opremu ili poseban studijski prostor, zidni pilates se može izvoditi svuda gde postoji čvrst zid. Ovo ga čini odličnom opcijom za one koji putuju, imaju ograničen prostor ili nemaju pristup specijalizovanoj opremi.

Pogodan je za starije

Pilates je takođe odlična opcija za one sa ograničenom pokretljivošću i starije osobe jer im omogućava da bezbedno izvode vežbe koje bi inače mogle da budu izazovne na strunjači ili reformeru.

Da li je wall pilates efikasan za mršavljenje?

Zidni pilates nije najefikasniji oblik vežbanja za gubitak težine, jer se prvenstveno fokusira na snagu, ravnotežu i fleksibilnost. Nije dovoljno intenzivno da obezbedi značajno sagorevanje kalorija, a dosledna rutina kardiovaskularnih vežbi bila bi efikasnija za ciljeve gubitka težine.

Da li je wall pilates efikasan za zatezanje tela?

Zatezanje tela podrazumeva sagorevanje masti i izgradnju mišića kako bi se stvorio vitak i definisan izgled. Zidni pilates možda neće dovesti do značajnog gubitka težine, ali definitivno može pomoći u održavanju postojećih mišića, pa čak i u izgradnji novih mišića. Ciljajući specifične mišiće i povećavajući otpor upotrebom zida, zidni pilates može pomoći u stvaranju toniziranog i izvajanog izgleda.

Međutim, ako imate visok procenat telesnih masti, nećete baš odmah videti rezultate zidnog pilatesa. Morate malo i smršati. Kombinacija redovnog pilatesa na zidu i kardiovaskularnih vežbi, zajedno sa zdravom ishranom, ključ je za postizanje zategnutog tela.

Koliko puta nedeljno treba da radim zidni pilates za prve rezultate?

Da biste videli rezultate zidnog pilatesa, trebalo bi da vežbate najmanje dva do tri puta nedeljno. Ova učestalost je dovoljna za razvoj snage i fleksibilnosti, ali individualne potrebe mogu varirati u zavisnosti od nivoa kondicije, ciljeva i dostupnosti.

Wall pilates: Saveti za vežbanje

Ne zaboravite da angažujete svoje jezgro: Zid može pružiti podršku, ali ne zaboravite da angažujete svoje mišiće jezgra tokom pokreta.
Pravilno držanje: Kao i kod tradicionalnog pilatesa, pravilno držanje je od suštinskog značaja za bezbednost i efikasnost. Uverite se da održavate neutralan položaj kičme i izbegavajte naprezanje ili preterano istezanje zglobova.
Budite svesni svojih granica: Kao i kod svakog oblika vežbanja, od suštinskog je značaja da slušate svoje telo i poštujete njegove granice. Ako vam je nešto neprijatno ili bolno, izmenite pokret ili napravite pauzu.
Ne zaboravite da dišete: Disanje je suštinski aspekt pilatesa i važno je održavati sporo i kontrolisano disanje tokom vežbanja pilatesa na zidu.
Razmislite o radu sa profesionalcem: Ako ste tek počeli da se bavite pilatesom ili imate bilo kakve povrede, rad sa sertifikovanim instruktorom može vam pomoći da obezbedite pravilnu formu i sprečite povrede.

Medifem® gel

tayland/istock/gettyimagesplus