Fitnes saveti: Vežbe za punije dame

by | 26 decembra, 2020
vežbe za punije

Ne izbegavajte fizičku aktivnost – kada se jednom pokrenete, sve će biti lako. Fizička aktivnost se preporučuje svima, pa i onima koji imaju višak kilograma jer je to prvi korak ka mršavljenju. Jedina razlika je što je trening za punije dame malo drugačiji od treninga onih koje su već u formi. Ovo su vežbe za punije.

Informišite se i napravite plan

Za početak, potrebno je da se informišete i odete kod stručnjaka koji će zajedno sa vama osmisliti plan i program treninga i ishrane. Naravno, to će zavisiti od vaših mogućnosti, godina i zdravstvenog stanja. Bitno je da kada jednom napravite plan, od njega ne odustajete i ne kršite ga. Ukoliko ste u mogućnosti, unajmite ličnog trenera. Osoba od autoriteta će vas dodatno motivisati i smanjiti šansu da odustanete. Sasvim je u redu da ponekad potražimo pomoć i oslonac od drugih. (Pročitaj: Krenite već danas: Joga za početnike)

Počnite više da se krećete

Nije važno kada počinjete sa dijetom. Možda će to biti odmah, a možda i u roku od mesec dana. Najbitnije je da se fizički pokrenete što pre. Za sam start, dovoljne su šetnje od 30 minuta dnevno. Tako će vaše telo polako i sigurno početi da se zateže i dobija željeni oblik. Štenja je jedna od najznačajnijih kada su vežbe za punije u pitanju.

Trening za punije

Ne dozvolite da vas uplaši poseban režim ishrane

Poseban režim ishrane će isključiti masnu i nezdravu hranu iz vašeg dnevnog menija. Ješćete ukusno spremljeno povrće, nemasno meso, izbacićete ugljene hidrate, a vaše telo će na taj način dobiti više energije – što samim tim znači i više energije za treniranje. (Pročitaj: Nešto vam se gricka? 10 namirnica zbog kojih vas neće gristi savest)

Umesto lifta koristite stepenice

Kada izbacite korišćenje lifta i krenete da idete stepenicama, počećete da dobijate na kondiciji. Zatim, u svakodnevnu rutinu uvedite duže šetnje, krenite i sa brzim hodom, a kasnije i sa laganim džogingom.

Koristite opterećenje

Da biste krenuli da mršavite, ali i da se zatežete, koristite sprave sa opterećenjem. Tegići i elastične trake pomoći će vam da smršate i zategnete višak kože koji vam može ostati posle mršavljenja. Ne preterujte, već upamtite da sve treba da bude u skladu sa vašim mogućnostima. Ukoliko se budete pridržavali ovih jednostavnih saveta, smršaćete mnogo lakše i brže!

lepotaizdravlje.rsshironosov/ iStock / Getty Images Plus