Najbolje vežbe s fitnes trakom za zategnutu figuru

by | mart 31, 2024
Najbolje vežbe s fitnes trakom za zategnutu figuru; žena u crnim helankama i crnom topu, kleči na prostirci za vežbanje i izvodi vežbu s fitnes trakom za zatezanje tela

Mnoge žene odavno su prešle sa vežbanja u teretani na trening sa elastičnim trakama kod kuće, jer njihova efikasnost  iznenađuje čak i najzahtevnije ljubitelje fitnesa. Izdvojili smo za vas najbolje vežbe s fitnes trakom koje će vam pomoći da zategnete celo telo. 

Odlična opcija da održite svoje telo u dobroj formi bez odlaska u teretanu je vežbanje sa trakom za fitnes. Ova sportska oprema pomaže u pružanju ne samo snage, već i kardio vežbi, a pritom ne zahteva veliki prostor za izvođenje vežbi. U nastavku slede najefikasnije vežbe s elastičnom trakom koje će vas dovesti u vrhunsku formu.

Najbolje vežbe s fitnes trakom i kako odabrati prave trake

Fitnes traka je elastična traka zatvorena u prsten. Ranije je ovaj sportski dodatak napravljen samo od gume i bio je prilično krut. Danas se fitnes trake prave od različitih materijala, postoje čak i opcije od tkanine. Prema stepenu otpora razlikuju se sledeće vrste fitnes traka:

 • do 5 kg – žuta, narandžasta, svetlo zelena;
 • do 8 kg – svetlo crvena;
 • do 12 – plava, plava, tamno zelena;
 • do 18 kg – tamno plava i crvena;
 • preko 19 kg – crna.

Postoje i druge opcije, pa obratite pažnju na simbole kada kupujete fitnes trake u prodavnici.

Prednosti treninga sa fitnes trakama

Uz ovaj sportski dodatak možete da vežbate sve grupe mišića u sopstvenom domu. Fitnes trake zamenjuju čitav set rekvizita za vežbanje i praktično je nepoderiva. Prednosti korišćenja fitnes traka:

 • omogućavaju povećanje opterećenja mišića koristeći samo otpor sopstvenog tela (bez dodatne težine i opreme za vežbanje);
 • povećavaju broj sagorelih kalorija;
 • lako zamenjuju bučice različitih vrsta;
 • zahvaljujući različitim stepenima tvrdoće, omogućavaju da lako prilagodite opterećenje;
 • pružaju priliku za efikasno treniranje kod kuće;
 • zauzimaju malo prostora.

Dovoljno je provesti do 40 minuta dnevno trenirajući kod kuće da biste postigli odlične rezultate. Sledeće vežbe su najbolje za dovođenje tela u red i održavanje u dobroj formi. Za najbolji efekat, potrebno je da uraditi po 4 ponavljanja.

1. Vežba

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dannibelle (@dannibelle)

Postavite otpornu traku iznad kolena. Oslonite laktove na bilo koju površinu odgovarajuće visine (stolica, sofa, otoman, krevet). Kleknite na kolena. Ispružite svaku nogu unazad 20 puta (pogledajte video).

2. Vežba

Ustanite uspravno, pričvrstite jednu ivicu trake za fitnes ispod stopala, a drugu držite obema rukama. Sada se nagnite napred, leđa ravna, torzo spušten horizontalno. Vratite se na početnu poziciju. Ponovite 30 puta na svakoj nozi.

3. Vežba

Navucite traku na butine, tik iznad kolena i kleknite (šake su naslonjene na pod u širini ramena). Podignite jednu nogu, savijenu u kolenu, i ostanite u ovom položaju. Gledajte pravo, ne naginjite glavu. Vratite nogu u početnu poziciju. Ponovite vežbu sa drugom nogom. Ponovite 20 puta (jednom pa drugom nogom).

4. Vežba

Lezite na leđa sa savijenim kolenima. Ruke su pored tela. Postavite elastičnu traku tik iznad kolena. Lagano širite noge u stranu. Ponovite to 30 puta.

Prostock-Studio/gettyimages.co.uk