Hrana i lekovi: Koje namirnice su opasne u kombinaciji s određenim medikamentima?

by | oktobar 18, 2022
Hrana i lekovi

Hrana i lekovi ne idu uvek ruku pod ruku, a zašto, saznajte u nastavku.

Veruje se da su biljke apsolutno bezbedne. Ali čak i relativno bezopasna biljka u kombinaciji sa određenim lekovima može dovesti do opasnih komplikacija. Bilo koje lekovite biljke u kombinaciji sa tabletama mogu da formiraju veze koje mogu dovesti do ozbiljnih neželjenih reakcija koje povećavaju toksičnost lekova.

Hrana i lekovi pod kontrolom

Svaki lek ima svoje kontraindikacije, a alternativne metode, uključujući biljnu medicinu i dijetetske suplemente, nisu izuzetak.U protokolima za lečenje različitih bolesti, uključujući i rak, biljni lekovi se uspešno koriste kao prateća terapija, pod uslovom da se to radi po preporuci i pod nadzorom lekara koji prisustvuje. Druge biljke mogu značajno smanjiti efekat leka, blokirati njegovo dejstvo i čak ubiti ako se prekorači doza ili trajanje primene. Koje druge kombinacije su nepoželjne?

Članak se nastavlja posle reklama

Biljke i lekovi

  • Kantarion ne treba uzimati sa antibioticima i lekovima koji smanjuju kiselinu u želucu. Pored toga, u kombinaciji sa antidepresivima, ova biljka može izazvati glavobolju , vrtoglavicu, konfuziju, posebno kod starijih osoba.
  • Kopriva je pravo skladište vitamina, ali doprinosi zgušnjavanju krvi, pre svega, opasna je za proširene vene.
  • Listove sene i koru bokvice ne treba kombinovati sa lekovima za lečenje anemije usled nedostatka gvožđa .
  • Preparate ženšena ne bi trebalo da koriste pacijenti sa dijabetesom. Ovi lekovi snižavaju šećer u krvi, a zajedno sa tabletama mogu ga smanjiti ispod normalnog.
  • Ako imate operaciju, držite se dalje od ženšena, đumbira, ginko bilobe – ove biljke povećavaju krvarenje.

Hrana i lekovi

Lekovi protiv bolova se ne kombinuju sa dimljenim mesom.  Oni koji koriste sredstva za proširenje koronarnih sudova (namenjenih za ishemiju ) treba da zaborave na viršle, hamburgere, kobasice, šunku, dimljene kobasice (posebno salame), junetinu, slaninu, slanu i dimljenu roze ribu (losos, pastrmka).

Ova hrana sadrži višak nitrita, koji imaju sličnu strukturu kao ovi lekovi za srce i mogu izazvati efekat predoziranja u roku od pola sata sa veoma neprijatnim senzacijama – naletom krvi u obraze i čelo, pulsirajućom glavoboljom i vrtoglavicom usled vazodilatacije mozak, lice i unutrašnji organi.
Kada uzimate antibiotike iz serije penicilina, vredi zaboraviti na sve što sadrži tragove plesni, čak i ako je u pitanju skupi sir sa plemenitom plesni: to može izazvati tešku alergijsku reakciju!

Da li su vam propisani diuretici? Oslonite se na izvore kalijuma – suve kajsije, suvo grožđe, kajsije (bubrezi aktivno uklanjaju ovaj element u tragovima iz tela zajedno sa tečnošću).
Aktivnost jodnih preparata propisanih za smanjenje funkcije štitaste žlezde smanjuju kupus, repa i drugo povrće iz porodice krstaša.

Članak se nastavlja posle reklama

Nije sve jednostavno ni sa grejpfrutom. Ovaj citrus može povećati toksičnost antibiotika i statina (propisanih za čišćenje holesterola), povećati efekte benzodiazepinskih tableta za spavanje i dovesti do dramatičnog pada krvnog pritiska kod ljudi koji uzimaju antihipertenzivne lekove.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Najbolje antiejdž začinsko bilje

gpointstudio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images