Savet nutricioniste: Kako se vratiti u rutinu ako smo tokom praznika preterivali sa hranom?

Na vaš zahtev, nutricionistkinja Marija Đurković odgovara na ovo pitanje

by | 5 maja, 2021
Marija Đurković

Praznici su uvek period kada se okupljamo sa porodicom i prijateljima, gde je centar dešavanja uglavnom velika praznična trpeza puna raznih specijaliteta, što slatkih, što slanih.

U tim danima svi se malo opustimo, pa ponekad i preteramo sa količinom hrane ili pića. Ali, kako da se nakon praznika vratimo uobičajenom režimu ishrane i šta jesti nakon praznika? Odgovor na ovo pitanje postavili smo nutricionistkinji Mariji Đurković.

“Detoks” nije rešenje

– Imam jedan savet za savet za vas, jer se svake godine u ovom periodu pokrene pitanje „prolećnog detoksa”, odnosno čišćenja tela od teške hrane kojoj smo se, neki više, neki manje, prepuštali tokom praznika. Molim vas, ne radite to. Već sam pisala o tome, i opet ću – kaže Marija.

Pročitajte i… Da li je detoks sokovima koristan za zdravlje? Evo šta kaže nutricionista

Ne samo detoks, već nemojte posezati ni za kakvim brzim dijetama koje obećavaju da ćete magično skinuti višak od 5 kg koji ste nabacili ovih dana.

Šta jesti nakon praznika?

Ono što nam je zaista potrebno jeste da se vratimo u ravnotežu. Ne dozvolite da se dva dana prazničnog preterivanja pretvori u 3, 5 ili 7 dana, već se potrudite da već za naredni obrok izabarete ono što je dobro za vas. U ovom periodu pojačajte unos svežeg voća i povrća, a smanjite unos masne, pohovane i zapržene hrane. Pojačajte fizičku aktivnost, u vidu šetnje, bicikla, rolera, bilo kakvih treninga i pojačajte unos tečnosti. Već kroz 7-8 dana osećaćete se lakše i poletnije.


Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

lepotaizdravlje.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.