Zašto su jezgrasti plodovi dobri za srce

by | 27 februara, 2013

Jezgrasti plodovi poput orasa, lešnika, badema i raznih semenki veoma su delotvorni za zdravlje. Oni su bogat izvor vitamina i minerala, ali ih mnogi izbegavaju zbog visokog nivoa holesterola.

Pogledajte spisak jezgrastih plodova koji pospešuju rad srca:

1. Lešnici sadrže folnu kiselinu, koja sprečava anemiju. Takođe, bogati su vlaknima, mineralima i brojnim fitohemikalijama.

2. Orasi su bogat izvor važnih omega-3 esencijalnih masnih kiselina koje sprečavaju bolesti srca. Ukoliko uvrstite orase u vašu svakodnevnu ishranu, smanjićete i nivo holesterola u krvi.

3. Bademi su poznati po velikoj nutritivnoj vrednosti. Obiluju vitaminima i mineralima, te štite naš organizam od bolesti srca i raka. Preporučuju se osobama koje pate od dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

4. Pistaći su skladište minerala bakra, mangana, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, cinka i selena. Poboljšavaju metabolizam i pročišćuju arterije.

5. Kesten je bogat izvor mononezasićenih masnih kiselina koje su vrlo korisne u smanjenju nivoa holesterola u krvi. Bogat je dijetalnim vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima i mineralima. Dijetalna vlakna u kestenu takođe poboljšavaju probavu.

6. Kikiriki je poznat kao izvor resveratrola, antioksidansa koji štiti od srčanih bolesti, gradi krvne sudove i neguje telo.

7. Seme suncokreta sadrži prirodne antioksidanse koji pomažu u uklanjanju štetnih toksina iz tela i smanjuju nivo šećera u krvi. Takođe, obiluje mineralima koji imaju važnu ulogu u proizvodnji krvi, regulaciji aktivnosti vezanih za rad srca i telesnih mišića.

Tekt: Life Content
Izvor: Ljepota.ba

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.