Joga vs kardio: Da li je drevna metoda učinkovita kao i aerobni trening?

by | 17 avgusta, 2015
Autorka: Daniela Stamenković, web urednica i fitness instruktorka

Autorka: Daniela Stamenković, web urednica i fitness instruktorka

Na pitanje da šta je bolje za vaš organizam joga ili kardio i kako ćete brže oblikovati svoje telo, većina ispitanika bi se opredelila za kardio.
Još bi se čudili zašto ih to pitamo.
Ipak, da li je zaista tako?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ukratko, joga je drevna metoda samorazvoja koja podrazumeva upotrebu tehnika: fizičkih položaja, vežbi upravljanja energijom putem disanja, relaksaciono-meditativnih vežbi, koncentracije, meditacije i samorealizacije.
Značaj praktikovanja joge sve više se ogleda i u rezultatima koji se postižu u radu sa decom sa posebnim potrebama i osobama trećeg doba.
Joga podstiče fizičko zdravlje, normalizuje aktivnost fizioloških sistema, pomaže u uspostavljanju emocionalne ravnoteže, podstiče kreativno izražavanje, jača stvaranje oslonca u sebi usmeravajući pojedinca ka otkrivanju unutrašnjih potencijala koji ga povezuju sa smislom.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Oslobađa ceo organizam od stresa
Nova istraživanja pokazuju i da deluje preventivno na kardiovaskularne bolesti i poboljšava metabolizam u jednakoj meri kao i kardio vežbe.
Sve do sada bilo je jako teško porediti jogu s intenzivnim aerobnim treninzima, ali sasvim je izvesno da joga pozitivno utiče na mnogo toga: snižava krvni pritisak, normalizuje nivo holesterola u krvi i rad srca… generalno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Ovo je objašnjeno činjenicom da gore navedeni princip vežbanja oslobađa od stresa što lekovito deluje na čitav organizam.
Dakle, ako vam trčanje baš i nije omiljena aktivnost, slobodno se rastežite na jogi do mile volje. Možda nećete smršati u rekordnom roku, ali će vas oslobađanje stresa i te kako motivisati da promenite navike koje će vas dovesti do željenog cilja.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.